Kritická situace, miliardové dluhy. Bakalovo OKD je na tom prý vážně zle

17.09.2013 8:40

Kritická situace těžařského gigantu OKD se nemusí vyřešit ani tím, že by stát převzal nejohroženější důl Paskov. Společnost má velké dluhy a nadále prodělává, ročně v řádu miliard. Navíc se nezdá pravděpodobné, že by se situace na trhu s uhlím nějak dramaticky zlepšila. Čím dál více lidí začíná říkat, že by se do řešení problému měli svým majetkem vložit i majitelé společnosti v čele se Zdeňkem Bakalou.

Kritická situace, miliardové dluhy. Bakalovo OKD je na tom prý vážně zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Demonstrace ostravských horníků má přimět vládu, aby řešila kritickou situaci kolem dolu Paskov. Ten výrazně prodělává a vedení společnosti OKD uvažuje o jeho zavření, které by připravilo o práci tři tisíce horníků.

Server Aktuálně.cz však píše, že ani případná pomoc státu Paskovu by nemusela vyřešit problémy těžařského gigantu, o kterých se v poslední době mluví čím dál častěji. Společnost drtí vysoký dluh její mateřské společnosti NWR, ovládané známým miliardářem Zdeňkem Bakalou. Dluhy mají činit v přepočtu 25 miliard a splácet je může pouze z těžby uhlí, protože jejich koksovna OKK rovněž prodělává.

Ztráty z nákladné těžby v obtížných geologických podmínkách jsou přitom kvůli trvale klesající ceně uhlí na trzích velmi vysoké. Jen za první pololetí letošního roku se podle informací serveru mělo jednat o tři a půl miliardy, a to nejsou započítány úroky z půjček a úvěrů.

Experti přitom varují, že i kdyby se se pokles cen uhlí podařilo zvrátit, nikdy už se nedostanou na úroveň, kde byly před ekonomickou krizí. S tím se podle tiskového mluvčího smiřuje i sama OKD. A je otázkou, jak se společnost za těchto okolností popere se svým dluhem, i kdyby ji stát zbavil ztrátového dolu Paskov.

Firmě prý totiž navíc rychle ubývá hotovost. Do kritické situace se může dostat již na jaře, neboť letos s předstihem vyinkasovala (a hned použila) peníze za uhlí, které vytěží v příštím roce pro svého klíčového zákazníka. Navíc má firma vysoké náklady na úhradu půjček a udržování techniky, nakoupené v tučných letech.

V regionu proto sílí hlasy, že by se na řešení problémů měl podílet i jeden z klíčových vlastníků NWR, miliardář Zdeněk Bakala. „Jsem přesvědčen, že majoritní akcionáři by se měli na sanaci firmy rovněž podílet,“ říká už i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Podnikatel však místo investic na Ostravsko rozvíjí jiné projekty - nakupuje média či luxusní obchody s oblečením a rozvíjí developerské projekty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…