Krize? Všechno je to vaše chyba, vpálil Putin západním politikům

28.05.2022 18:51

Ruský prezident Vladimir Putin se měl během rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem vyjádřit, že ruská strana „je otevřena k obnovení dialogu“ s Kyjevem. Vyjednávání podle něj zamrzla „vinou Kyjeva“. Potravinovou krizi, hrozící kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu, Putin přiřkl „chybám Západu“. Rusko je dle něj ochotné jednat o obnovení dodávek obilí z ukrajinských černomořských přístavů.

Krize? Všechno je to vaše chyba, vpálil Putin západním politikům
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Informaci, že se Putin vyjádřil pro nové vyjednávání o ukončení konfliktu na Ukrajině při rozhovoru se svým francouzským protějškem a s německým kancléřem, zveřejnila ruská agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu Kremlu.

„Proběhla podrobná výměna názorů na aktuální aspekty situace na Ukrajině. Ruský prezident podrobně informoval o nejnovějším vývoji v souvislosti s probíhající speciální vojenskou operací s tím, že ruské ozbrojené síly přísně dodržují mezinárodní humanitární právo,“ píše Kreml k proběhlému hovoru mezi státníky.

Putin prý také informoval, že „byla organizována systematická práce na nastolení mírového života v Mariupolu a v dalších osvobozených městech Donbasu“. Právě v ukrajinském Mariupolu bylo při ruském útoku zabito za tři měsíce války podle tamního starosty Petra Andrjuščenka údajně nejméně 22 tisíc civilních obyvatel.

K samotnému vyjednávání o míru se Putin v rozhovoru s oběma státníky vyjádřil, že je ruská strana „otevřena k obnovení dialogu“. Tvrdí též, že jsou vyjednávání s Kyjevem na bodu mrazu „vinou Kyjeva“.

Došlo opět také na kritiku od Ruska vůči podpoře Západu při obraně Ukrajiny. Ruský prezident varoval, že obrana Ukrajiny za pomoci západních zbraní nese riziko „další destabilizace a zhoršující se humanitární krize“.

Potravinová krize hrozící kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu a blokování ukrajinských přístavů jsou dle názoru Putina také „důsledkem chyb Západu“. „Skutečnými příčinami“ potíží v zásobování potravinami jsou podle ruského vládce chybná hospodářská a finanční politika západních zemí či sankce uvalené na Rusko.

Agentura Reuters upozornila, že Putin v sobotním telefonátu vedoucím představitelům Francie a Německa sdělil, že Rusko je ochotno jednat o způsobech, jak Ukrajině umožnit obnovení dodávek obilí z černomořských přístavů. Kreml také uvádí, že „zvýšení dodávek ruských hnojiv a zemědělských produktů rovněž přispěje ke zmírnění napětí na světovém trhu s potravinami, což samozřejmě bude vyžadovat zrušení příslušných sankčních omezení“.

Na Rusko a Ukrajinu připadá téměř třetina celosvětových dodávek pšenice, Rusko je také klíčovým světovým vývozcem hnojiv a Ukrajina je významným vývozcem kukuřice a slunečnicového oleje.

Kromě samotného hovoru Putin svým podpisem v sobotu stvrdil zákon, který ruší horní věkovou hranici pro profesionální službu v ruské armádě. Z řad občanů tak budou moci armádní službu vykonávat i občané, kteří nespadají do věkového limitu od 18 do 40 let. Jak poznamenává agentura Reuters, tak nový horní věkový limit stanoven nebyl.

Zrušení horního věkového limitu může být reakcí Ruska na početné ztráty při bojích na Ukrajině. Rusko přesná čísla svých ztrát nezveřejňuje, Velká Británie však počty padlých Rusů odhaduje na 15 tisíc mrtvých. Dle tvrzení Ukrajiny Rusové přišli až zhruba o 30 tisíc vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…