Krizový štáb: Peníze do zdravotnictví by měla rozdělovat vláda

18.10.2019 19:20

Peníze z veřejného zdravotního pojištění by podle organizací sdružených do Krizového štábu, 9 proti kolapsu zdravotnictví, měla rozdělovat vláda, nikoliv Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Zástupci odborů, lékařů a dalších organizací ze štábu to řekli po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o úhradách péče na rok 2020. Příští rok půjde na péči zhruba 350 miliard korun, meziročně o 35 miliard víc. Proti původnímu ministerskému návrhu je finální částka vyšší o 11 miliard. Ministerstvo v tiskové zprávě odpoledne informovalo, že ministr vyhlášku podepsal a ve Sbírce zákonů vyjde do konce měsíce.

Krizový štáb: Peníze do zdravotnictví by měla rozdělovat vláda
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Odborům vadí, že o stovkách miliard rozhoduje ministerstvo vyhláškou, přestože je založena na dohodě segmentů péče se zdravotními pojišťovnami. Některé segmenty, dnes zapojené do krizového štábu, s dohodami pro příští rok nesouhlasily. "Příští rok půjde do zdravotnictví nejspíš ještě více peněz, takže by se měly rozdělovat nařízením vlády, nikoliv jen vyhláškou ministerstva. Letos do jednání stejně vstoupil premiér," uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s odbory a následně zdravotními pojišťovnami slíbil dát na zdravotnictví dalších šest miliard korun navíc.

Ty se podle ministra rozdělí nad rámec úhradové vyhlášky, která částku dělí mezi jednotlivé oblasti péče. Pojišťovny z této částky podpoří poskytovatele, kteří to podle nich potřebují. "Půjde například o regionální nemocnice, jako je Rumburk, Jeseník nebo Šumperk, které zajišťují v odlehlých oblastech nezbytnou péči," řekl ministr.

"Úhradová vyhláška je pouze základní dokument, který řeší problémy plošně. Problémy českého zdravotnictví ale musíme řešit cíleně, například cíleně podpořit konkrétní nemocnice v příhraničí. To v úhradové vyhlášce nikdy nejsme schopni takto definovat," uvedl ministr. Dodal, že právě tam půjdou peníze z dodatečných šesti miliard. Podle Žitníkové by ale bylo možné navýšit těmto nemocnicím v rámci úhradové vyhlášky základní sazbu.

Krizovému štábu vadí to, že peníze nebudou rozděleny mezi všechny v úhradové vyhlášce. "Chceme, aby bylo transparentně zveřejněno, kteří poskytovatelé peníze dostanou a kolik," řekl po jednání prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle ministra budou informace už ve zdravotně pojistných plánech, tedy rozpočtech pojišťoven na příští rok, které schvaluje vláda. Peníze se rozdělí všem segmentům péče, do nemocnic půjde asi polovina. Navíc se dnes dohodlo navýšení pro domácí péči, dostane dalších 340 milionů korun. Dosud pro ně bylo navrhováno 2,5 miliardy korun, letos to bylo 2,2 miliardy.

Po jednáních poskytovatelů zdravotní péče s ministrem a premiérem minulý týden bylo schváleno navýšení ještě o dalších 4,9 miliardy korun, které mají kompenzovat vládou schválený růst platů ve veřejné sféře. Pro všechny segmenty to bude nárůst asi o 1,5 procenta. Odbory a štáb požadovaly původně, aby se z rezerv zdravotních pojišťoven využilo příští rok až 25 miliard korun.

Ministr to odmítal s tím, že rezervy budou potřeba při zhoršení ekonomiky. "Z nadvýběru pojistného použijeme asi 17 miliard, z rezerv půjde sedm. Příští rok to udržitelné je, systém bude stále přebytkový. O dalších letech začneme jednat," dodal ministr s tím, že je třeba vyřešit platby za státní pojištěnce.

Odbory chtějí premiéra ještě pozvat na jednání přímo se zaměstnanci nemocnic a domácí péče, aby získal informace z praxe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …