Krkonoše mají problém, přicházejí o turisty. Roste jen zájem Poláků

30.05.2012 12:16

Počet turistů v Krkonoších každoročně klesá. Zatímco v roce 2005 se zde ubytovalo přes 840 tisíc turistů, vloni to bylo už méně než 674 tisíc. Více než polovina návštěvníků navíc stráví v tomto regionu maximálně dvě noci, informovala naši redakci Denisa Salátková ze společnosti Bison & Rose.

Krkonoše mají problém, přicházejí o turisty. Roste jen zájem Poláků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lyžaři, ilustrační foto

Krkonoše se tak potýkají s celkovým úbytkem turistů. Změn doznala také struktura klientů. Zatímco dříve vévodili cestovnímu ruchu v regionu Němci či Holanďané, dnes je nahrazují Poláci. "Další problém spatřujeme v obecně kratší době pobytu. Týdenní turnusy jsou dnes běžné pouze v termínech prázdnin, mimo hlavní sezonu převažují jedno a dvoudenní pobyty,“ uvádí Oldřich Šimek, bývalý starosta Špindlerova Mlýna.

Řada míst v zahraničí se potýkala s odlivem turistů jako nejznámější české hory také. Nový impuls rozvoji cestovního ruchu vnesla celoregionální karta hosta, která podle tvůrců přináší výborné výsledky.

Podobná koncepce funguje již řadu let například v rakouských regionech Salzburger Land a Mieminger Plateau, známa je také z Itálie či Německa. Slováci spustili projekt regionální karty před třemi lety v liptovském regionu.

Nyní s podobným plánem přichází také Krkonoše. "Regioncard Krkonoše je marketingový nástroj sloužící k propagaci regionu jak na tuzemském, tak na zahraničním trhu. Službu spustíme 1. června a jejím prostřednictvím nabídneme turistům na české i polské straně Krkonoš 124 slev ve 22 městech a obcích, některé až do výše 100 procent. Levněji se lidé ubytují, najedí, mohou využít lacinější dopravu, ale také mohou výhodněji navštívit nepřeberné množství kulturních a sportovních aktivit a řadu dalších atrakcí,“ řekl Matěj Dunka, ředitel projektu Krkonoše Regioncard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…