Krnáčová v Číně dobře pořídila. Partnerská smlouva s Pekingem je na dosah

01.09.2016 13:22

Vedení Prahy se domluvilo s Šanghají a Pekingem na spolupráci v oblasti nových technologií či dopravy. Spolupracovat budou rovněž zoologické zahrady těchto měst. Se Šanghají Praha v budoucnu podepíše partnerskou smlouvu. ČTK to dnes řekli primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Spolupráci vedení hlavního města domluvilo při několikadenní návštěvě Číny, z níž se dnes ráno vrátili. S Pekingem už má Praha podepsánu sesterskou smlouvu.

Krnáčová v Číně dobře pořídila. Partnerská smlouva s Pekingem je na dosah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová s Lítačkou

"Domluvili jsme se, že podepíšeme partnerskou smlouvu se Šanghají, což je největší byznys centrum Číny. Já si toho velice vážím, protože můžeme spolupracovat na elektronizaci veřejné správy či v IT... Vztahy obou čínských měst a Prahy se budou, doufám, nadále prohlubovat," uvedla Krnáčová.

Jedna z oblastí, kterou představitelé měst řešili, je doprava. Praha se například s Šanghají domluvila na rozvoji dopravní aplikace, která cestující informuje o mimořádnostech v dopravě. "Řešili jsme rovněž elektrobusy nebo zabezpečení v metru bez řidiče," řekl Dolínek.

Kromě dopravy pak Praha podle Krnáčové domlouvala projekty v oblasti kultury, spolupráce zoologických zahrad nebo turismu. Pražská zoo již delší dobu usiluje o zapůjčení chráněných pand velkých z Číny, zatím získá z Pekingu vzácného langura čínského.

Praha má podepsánu sesterskou smlouvu s Pekingem, kterou letos přes protesty opozice schválili pražští zastupitelé. Opozici vadila zejména klauzule, v které Praha uznala tzv. jednotnou Čínu včetně Tchaj-wanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…