Krůček k úspěchu? Ve Francii padla zlá slova, fanoušci Marine Le Penové budou potěšeni

21.02.2017 10:02

Ani necelé dva měsíce před prezidentskými volbami ve Francii nemá žádný z kandidátů své jisté. Podle aktuálního průzkumu Marine Le Penová navýšila svůj náskok před svými pronásledovateli a v neposlední řadě stáhla náskok Emmanuela Macrona pro předpokládaný přímý souboj.

Krůček k úspěchu? Ve Francii padla zlá slova, fanoušci Marine Le Penové budou potěšeni
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Letošní prezidentské volby ve Francii by měly být napínavé do posledního okamžiku. Zkraje roku vše nasvědčovalo tomu, že do Elysejského paláce má nakročeno konzervativní kandidát Francoise Fillon. Toho však fatálně přibrzdila aféra s neprůhledným financováním jeho manželky ze státních peněz. Od té doby se Fillon postupně propadá a poslední týdny figuruje jeho jméno na třetí, tedy nepostupové pozici.

Této kauzy využil někdejší ministr financí Emmanuel Macron, který sice vystupuje jako nezávislý kandidát, ale manažerem jeho kampaně je socialistický poslanec. Samotný Macron se profiluje jako levicový kandidát, byť z primárek socialistické strany vzešel vítězně Benoit Hamon, který je však dle průzkumů veřejného mínění bez šance na postup do druhého kola. Také Macronovi se ale cesta za úspěchem značně komplikuje.

V médiích se objevily zprávy o tom, že údajně podváděl svoji manželku s homosexuálním přítelem. Vedle toho si jeho tým stěžoval, že o Macronovi šíří proruské weby lži a pomluvy. Tento týden však na sebe Macron upoutal pozornost vlastním přičiněním. V rozhovoru pro deník Le Figaro označil francouzskou koloniální minulost v Alžírsku za „zločin proti lidskosti“. Ještě před tím při své návštěvě Alžírska nabádal Francii, aby se zemi omluvila za krveprolití v průběhu alžírského boje za nezávislost, který skončil v roce 1962.

Fillon Macrona za jeho slova okamžitě odsoudil a obvinil jej z toho, že chová nenávist vůči historii Francie. Něco takového není z pohledu Fillona hodno prezidenta země. Přidala se k němu i Marine Le Penová. „Může udělat kandidát na prezidenta horší věc než odjet do zahraničí a obvinit svoji vlastní zemi ze spáchání zločinů proti lidskosti?“ napsala šéfka Národní fronty na svém facebookovém profilu.

Podle politologa Thomase Guénolé hodlá Macron svým odsouzením koloniální minulosti v Alžírsku získat voliče ze severní Afriky. Jak ovšem ukazuje aktuální průzkum, tento tah Macronovi zatím příliš nevychází. Marine Le Penová si dle průzkumu OpinionWay polepšila o jedno procento a nyní by ji volilo 27 % voličů, zatímco Macron a Fillon se stále drží s odstupem na přibližně dvaceti procentech.

Co je ovšem pro Macrona alarmující, je skutečnost, že začíná Le Penová stahovat jeho náskok pro vzájemný souboj ve druhém kole voleb. Podle OpinionWay by nyní Macron zvítězil „pouze“ v poměru 58 % ku 42 %. Jak přímo uvádí server Politico, tuto změnu ve prospěch Le Penové lze přičíst na vrub jeho komentářům odsuzujícím koloniální minulost Francie. Zatím se každopádně nezdá, že by na záda mu dýchající Fillon dokázal zaváhání Macrona využít ve svůj prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…