Krumpáčem mezi oči. „Za to může Fico!“ Na Slovensku to opravdu vře

31.05.2023 19:30 | Ze sítí

Politická kultura zhrubla, stěžuje si na sociální síti předseda strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka, který na svém billboardu, jímž v předvolební kampani oslovuje voliče, dostal krumpáčem přímo do hlavy. Z posilování agrese ve společnosti viní bývalé slovenské premiéry Roberta Fica (Směr) i Igora Matoviče (OĽaNO) a vzkazuje, že jej to neodradí.

Krumpáčem mezi oči. „Za to může Fico!“ Na Slovensku to opravdu vře
Foto: Twitter: Michal Šimečka
Popisek: Předseda strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka na billboardu s krumpáčem zabodnutým v obličeji

Do podzimních předčasných voleb zbývají čtyři měsíce a předvolební politická kampaň pomalu nabírá na obrátkách. Součástí politických kampaní před parlamentními volbami jsou i tradiční billboardy, které zaplavily slovenské ulice. 

Někteří politici se ale setkávají s drsnými vzkazy od lidí, kteří je ničí a předělávají jejich předvolební hesla.

Své o tom o ví možný budoucí premiér Michal Šimečka, šéf Progresivního Slovenska, kterému do tváře na modře zbarveném billboardu neváhali odpůrci zaseknout krumpáč. Heslo „Důstojná budoucnost pro všechny“ sprejem pak přepsali na „Sbohem, důstojná budoucnost pro všechny“.

Šimečka se dnes k celé záležitosti vyjádřil formou několika tweetů, kde neskrýval zklamání z toho, že někdo jeho billboard takovýmto způsobem znehodnotil.

„Dostal jsem odkaz – krumpáč do hlavy na billboardu,“ uvedl s tím, že údajně měl být krumpáč zcela nový, zakoupený speciálně na tuto akci.

Svým odpůrcům ale vzkázal, že jej takovým chováním nezastraší: „Něco takového mě opravdu neodradí. Do politiky jsem před pěti roky přišel proto, abych měnil věci k lepšímu. Výhrůžky dostávám průběžně, podobně jako jiní politici. A ačkoli tato konkrétní forma je opravdu extrémní, na mém odhodlání to nic nezmění,“ zdůraznil lídr strany Progresivní Slovensko.

 

 

Následně poukázal na politiky, kteří tyto nálady a agresivitu u Slováků výrazně podpořili, mezi nimi je i expremiér Robert Fico. „Je mi líto, jak zhrubla politická kultura na Slovensku. Mohou za to zejména politici Směru, Ľudová strana Naše Slovensko a Republiky a velký podíl má bohužel i bývalý premiér Matovič a všichni, kteří mu roky kryli záda,“ pokračoval Šimečka.

„Vulgární urážky, osobní útoky, hysterické lži, to vše je i jeho styl práce. Lidi tyto projevy citlivě vnímají a mnozí je začínají považovat za normální, přípustné. Potom se přelévají i do takovýchto činů a odrazují od politiky kopec slušných, šikovných lidí, které bychom v ní potřebovali,“ doplnil.

 

 

Připomněl, že nesouhlas v politice je normální. „Proto jsme v různých stranách. I nesouhlasit se ale dá slušně a věcně. Ve straně Progresivní Slovensko budeme kampaň vést na odborných tématech, o programech pro budoucnost. A ke stejnému způsobu vyzýváme i ostatní politické strany,“ uzavřel Michal Šimečka.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku budou 30. září. V řádném termínu by Slováci přistoupili k volebním urnám v únoru příštího roku. Necelých pět měsíců před předčasnými parlamentními volbami Slovensko dostalo novou vládu, zemi poprvé v její novodobé historii řídí úřednický kabinet. Prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala premiérem dosavadního viceguvernéra centrální banky (NBS) Ľudovíta Ódora a následně členy jeho vlády. Pro jmenování úřednického kabinetu se Čaputová rozhodla po rezignacích dalších dvou ministrů v předchozí vládě premiéra Eduarda Hegera. 

Největší oblibě se na Slovensku těší strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) expremiéra Petera Pellegriniho a Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica, jež nezastávají tak silné proevropské a proatlantické postoje, jako zastávala Hegerova vláda. Právě dlouhodobé spory mezi Matovičem a SaS vedly k tomu, že Hegerova vláda přišla o jednoduchou většinu ve sněmovně.

Hlas-SD loni vystupoval proti schválení mezivládní dohody se Spojenými státy o obranné spolupráci. Fico se zase opakovaně vyslovil proti dodávkám zbraní Ukrajině, která od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.

Podle některých názorů má Ficův Směr nakročeno k dalšímu volebnímu vítězství, kdyby však Robert Fico v zářijových předčasných volbách zvítězil, nemusí to nutně znamenat, že Směr sestaví novou vládu. Na základě současných preferencí by volby mohlo vyhrát právě i Progresivní Slovensko nebo Hlas Petra Pellegriniho. Jestli karty po zářijových parlamentních volbách rozdá Robert Fico, nebo Michal Šimečka zůstává otázkou.

Výsledkem předčasných voleb může být podle některých politologů parlament pouze se třemi stranami – Směrem, Hlasem a PS. Stejně tak může být výsledkem parlament s deseti politickými stranami. I proto se ozývají politologové predikující, že zářijové volby také mohou vést k dalším předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…