Krušnohorské lithium patří nám všem a mělo by tu zůstat. Zde je petice, kterou k tomu můžete podepsat

06.10.2017 11:16

V předvolebních kampaních se často mluví o zvyšování daní, snižování daní, zvyšování důchodů a tak podobně. Nadcházející volby do Sněmovny jsou ale trochu jiné. Vedle platů se řeší také kov skrývající se v Česku v zemi. Lithium. Světlo světa spatřila nová petice určená poslancům, v níž se signatáři dovolávají ochrany národního bohatství.

Krušnohorské lithium patří nám všem a mělo by tu zůstat. Zde je petice, kterou k tomu můžete podepsat
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Josef Skála

Lithium. Kov, který dokáže dobře uchovávat energii. Právo na průzkum ložisek lithia v Česku získala australská společnost European Metals Holdings. A to se ani trochu nelíbí šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi nebo komunistům. Politici těchto stran mají za to, že by si stát měl ponechat tento kov budoucnosti ve svých rukou.

Místopředseda KSČM Josef Skála se proto rozhodl sepsat petici, ve které se dovolává ochrany národního bohatství.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Nerostné bohatství České republiky patří stejně jako voda všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. Lidi s běžnými příjmy to poškozuje nehoráznými cenami vody i mnoha produktů z domácích darů přírody. U lithia, jehož zásoby nás řadí na čelné místo ve světě, to už dopustit nelze. Oč nepostradatelnější je pro řadu oborů, jimž patří budoucnost, tím spolehlivější musí být záruky, že bude zhodnoceno ku prospěchu celé naší země,“ stojí hned v úvodu petice.

Petici naleznete zde

Její signatáři proto vyzývají poslance, aby přijali zákon, podle kterého by lithium mohly těžit jen české firmy a vytěžený kov by byl zpracováván opět v Česku. Právě tady mají podle představ signatářů vznikat produkty s lithiem s vysokou přidanou hodnotou. Touto cestou by se mohlo podařit vrátit Česko mezi nejvyspělejší průmyslové země světa.

Petiční výbor tvoří několik komunistických politiků v čele s již zmíněným místopředsedou strany pro ideově-politickou práci a komunikaci Josefem Skálou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…