Krutý bič na dlužníky. Po tomhle možná někteří opravdu zaplatí

19.03.2012 8:26

Dluží vám někdo peníze a vám se nechce čekat, až na něj soud pošle exekutora? Na internetu si můžete objednat novou službu. Vašeho dlužníka mohou nahánět tzv. Dlužíci. Anonymní muži v zeleném budou chodit za dlužníkem tak dlouho, dokud si nepřevezme vaši upomínku na dluh. A patřičně ho znemožní, protože v davu budou opravdu nepřehlédnutelní. Ale pozor. Nejsou levní, není jasné, kdo za poskytováním služby stojí a lze jí relativně snadno zneužít

Krutý bič na dlužníky. Po tomhle možná někteří opravdu zaplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Dlužníky možná čeká další noční můra. Mimo exekutorů je budou nahánět také anonymní mužíci v zelených kombinézách, kteří si říkají Dlužici a poskytují své služby na internetu. Muži v zeleném jsou údajně připraveni docházet za dlužníky tak dlouho, dokud si nepřevezmou upomínku na dluh. Jde však o službu dosti problematickou. Jednak není jasné, kdo za poskytováním služby stojí, a jednak nemusí jít o pohledávku, která by byla soudem, tak jako je tomu u exekutorů. Hrozí tedy, že bude nová služba zneužita k pranýřování občanů. Zprávu přináší dnešní Právo.

Průkopnické doručovací metody nebo pranýřování?

„Naši zelení mužíci věnují pečlivou pozornost každému našemu zákazníkovi. Upomínky doručujeme tak, aby se dlužník nemohl vymlouvat, že o nás neví, nebo že nás přehlédl. Upomínku nosíme za dlužníkem až do doby převzetí. Jsme kreativní a naše doručovací metody jsou veskrze průkopnické,“ tvrdí Dlužíci.

Muži v zeleném mají mít zakrytý i obličej, takže je prakticky nebude možné identifikovat a případně se jim vyhýbat. To je pro věřitele jistě pozitivní zpráva, méně potěšující už je cena, kterou si Dlužici za své služby účtují. Za dvě doručení upomínky chtějí 1500 korun, za deset šest tisíc plus deset procent z ceny pohledávky po jejím inkasování.

Veřejnost na nás bude pořádat hony

Za zmínku stojí, že z nové služby nejsou nadšeni nejen dlužníci, ale také jiní vymahači dluhů, především samotní exekutoři, kteří si stěžují, že jejich práce podléhá přísné kontrole, zatímco muži v zeleném budou mít nepřiměřeně volnou ruku. Bude tak velmi snadné znemožnit případně i počestného občana.

„Na rozdíl od nejrůznějších vymahačů naše činnost podléhá přísnému dozoru. Jenže pokud na nás bude veřejnost pořádat hony a napadat naše vykonavatele, pak to dospěje k tomu, že se věřitelé začnou uchylovat k různým alternativním metodám, ať zákonným či nelegálním,“ reagoval na to šéf Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…