Krvavý měsíc. Praha zažila hněv vůči Putinovi

26.03.2022 14:26

Pět litrů krve za každou jednu oběť ruské agrese na Ukrajině, s tímto argumentem polili aktivisté ze skupiny Dekomunisti v sobotu ráno schody a nástěnky ruského velvyslanectví umělou krví. Symbolicky tím zahájili „krvavý měsíc“ a zároveň vyzvali spoluobčany, aby se do tohoto protestu aktivně zapojili a umělá krev aby byla v i jejich městech a obcích. Prokázat tím mají svou odvahu a odmítnout válku.

Krvavý měsíc. Praha zažila hněv vůči Putinovi
Foto: Repro: Facebook Dekomunisti
Popisek: Schody ruského velvyslanectví, které umělou krví polili aktivisté ze skupiny Dekomunisti

Jeden s představitelů skupiny Dekomunisti David Šteffel na facebooku zveřejnil prohlášení, v němž poškození majetku ruské amabasády odůvodňuje.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Krev na schodech ruského velvyslanectví je přesně ve znamení zahájení akce „krvavý měsíc“. „Touto akcí, politím velké části majetku Ruské federace v ulici zatím ještě Korunovační, brzy již Ukrajinských hrdinů, jsme dnešním dnem zahájili tzv. Krvavý měsíc,“ uvádějí aktivisté.

Cílem této iniciativy je sjednotit co nejvíce lidí po České republice, v optimistické vizi po celém světě: „Aby pěti litry umělé krve ve složení voda, kakao a potravinářské barvivo (5 dílů červené, jeden díl zelené barvy) polili jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě, a upozornili tak na každou oběť agresivní a nesmyslné války vůči Ukrajině a jejímu národu,“ vysvětluje skupina.

A proč pávě pět lítrů? „Pět litrů krve má každý z nás v průměru v sobě. Tento protest je reakcí na zabíjení nevinných civilistů, zvláště dětí, žen a starých lidí. Naše ‚krev‘ je nic proti skutečně prolité krvi vinou bezcitné politiky válečné zrůdy Putina,“ píšou Dekomunisti ve svém prohlášení.

Jde o projev odvahy a odporu proti ruskému režimu. „Vyzýváme všechny, kteří mají ten kousek odvahy a kuráže, aby si našli chvilku času a s kbelíkem této směsi zašli k velvyslanectví RF či k budově, lodi, bytu v majetku Ruské federace a dali najevo svůj odpor.“

Upozorňují však, že zároveň odmítají jakoukoliv nenávist vůči ruským občanům jako celku. „Jsme přesvědčeni, že většina našich ruských spoluobčanů je proti této agresi, a je potřeba rozlišovat,“ uzavírají aktivisté.

Jak bylo řečeno, Velvyslanectví Ruské federace upadlo kvůli agresi na Ukrajině v jistou nemilost. V týdnu magistrát Prahy jednal o změně názvu části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na ulici Ukrajinských hrdinů. Zároveň hodlá pojmenovat blízký železniční most po ukrajinském válečném hrdinovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotek.

Podle krajského mluvčího policie Jana Rybanského na místě policie zadržela čtyři osoby pro podezření z přestupku, situací se bude i nadále zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …