Krymští Tataři na Hradě: Koluje pozvánka, kterou měli údajně dostat

08.11.2019 13:22

Kauza Krymských Tatarů ze spolku Kyrym birligi pozvaných na oslavy státního svátku naší země žije dál. Prezident oznámil, že na oslavy byli pozváni Rusíni, kteří si s sebou vzali členy krymského spolku jako doprovod. Deník N však tvrdí, že nemuselo jít jen o doprovod, neboť dostali pozvánky určené konkrétním osobám.

Krymští Tataři na Hradě: Koluje pozvánka, kterou měli údajně dostat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Na oslavách 101. narozenin našeho státu se objevili i prokremelští krymskotatarští aktivisté ze spolku Kyrym birligi (Krymská jednota), kteří podporují ruskou anexi tohoto ukrajinského poloostrova. Pozvání na Hrad si vyložili tak, že prezident Zeman uznal Krym za ruské území, a o tento svůj závěr se podělili se světem.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se k tématu nejprve vůbec nechtěl vyjadřovat, ale později napsal, že prezident anexi Krymu neuznává. Kolegium společnosti Paměť národa se přesto v dopisu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a premiérovi Oleksiji Hončarukovi omluvilo.

Ovčáček dodal, že Krymští Tataři nebyli pozváni, nýbrž přišli jen jako doprovod pozvaných Rusínů. Vzhledem k tomu, že Podkarpatská Rus bývala součástí Československa, hradní mluvčí nevidí na jejich pozvání nic špatného.

Deník N však tvrdí, že s pozváním málo významných členů tatarského spolku, který je však velmi důležitý pro Rusko, protože podporuje ovládnutí území cizího státu, to bylo trochu jinak. Sami aktivisté totiž serveru oznámili, že dostali pozvánky na oslavy narozenin republiky. Pro jistotu je vyfotili a poslali do redakce.  

Pozvání pro Tatary na Hradě zajistil rusínský podnikatel Mychajlo Ťasko, který to Deníku N potvrdil s tím, že on osobně prezidentské kanceláři nahlásil jména Tatarů. Organizace Kyrym birligi je sice nevýznamná, ale pro Rusko nesmírně užitečná. Využívá ji, jak ve své propagandě, tak na mezinárodním poli, kde čelí obviněním z porušování práv Krymských Tatarů,“ napsal k tomu server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…