Kšeft roku? Velvyslanec v Německu prý za necelých šest milionů získal luxusní bydlení v hodnotě čtyřikrát větší

26.10.2015 9:53

Bývalému ministru životního prostředí v Rusnokově vládě a nynějšímu velvyslanci v Německu Tomáši Podivínskému (KDU-ČSL) se podařil téměř kouzelnický kousek. Novou vilu situovanou na lukrativním pozemku v Praze, jejíž cena je 24,2 milionu korun, získal v součtu za pouhých 5,7 milionu korun. Informoval o tom server Lidovky.cz s tím, že tak luxusní bydlení by si Podivínský s příjmem státního zaměstnance nemohl dovolit.

Kšeft roku? Velvyslanec v Německu prý za necelých šest milionů získal luxusní bydlení v hodnotě čtyřikrát větší
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Jednu z nových vil v atraktivní lokalitě svažující se nad Velkou Chuchlí, přímo nad chuchelským závodištěm, s výhledem na Prahu o velikosti 6+kk a užitnou plochou 268 metrů čtverečních získal velvyslanec letos v únoru. K dispozici má dvě garážová plus dvě venkovní stání pro auta a pozemek zhruba o 800 metrech čtverečních. To vše oficiálně za 24,2 milionu korun.

Celý text je ZDE.

Jenže Podivínský s výjimkou dvou let pracoval celou svoji profesní dráhu jako úředník, politik a diplomat. Podle serveru tak vyvstává otázka, z čeho zaplatil bydlení na adrese oblíbené například mezi nejlépe placenými manažery elektrárenského gigantu ČEZ.

Pozemky levně koupil a pak vyměnil za luxusní bydlení

V letech 2003 a 2005, kdy Podivínský pracoval jako ředitel kabinetu ministra zahraničí, si v pražských Klánovicích pořídil nejprve dva stavební pozemky o celkové rozloze 1500 metrů čtverečních za 2,25 milionu korun, dva roky nato pak od stejné prodávající dokoupil za stejných podmínek sousední dva pozemky o rozloze 706 metrů čtverečních za 1,18 milionu. Za 3,4 milionu tak získal pozemky o výměře 2 200 metrů čtverečních, metr čtvereční ho tak vyšel na 1 545 korun.

Letos se Podivínský se společností Vily Chuchle domlouvá na výměně těchto pozemků, které si cení na 21,8 milionu korun, tedy na bezmála na 10 tisíc korun za metr čtvereční. Na oplátku získává novostavbu za 24,2 milionu korun. Doplácí tak 2,4 milionu korun, jak uvádí směnná smlouva, kterou server získal z katastru nemovitostí.

Celou transakci vysvětluje Podivínský takto: „Jde o nádherné zasíťované pozemky. Jenže bych neměl finanční sílu ani čas postavit na nich dům. Takže pro mě bylo řešením získat v Chuchli na pozemku o třetinové rozloze hotový dům. Je to tak trochu panelák naplacato, ale je to hotové bydlení. Když to zestručním, zaplatil jsem pozemkem a doplatil na cihly,“ řekl serveru.

Pral velvyslanec špinavé peníze?

Jenže podle většiny realitních makléřů oslovených serverem přišel Podivínský k pozemkům podezřele levně a prodal je naopak neuvěřitelně draho. Jeho zhodnocení tak spadá do říše snů.

Ekonomický poradce Tomáš Hlaváč pak mluví v souvislosti s velvyslancovým realitním kouskem rovnou o praní špinavých peněz. „Podle mého to nese jeho znaky. Pan Podivínský pořídil vilu v Chuchli v ceně 24 milionů celkem za 5,7 milionu. To je částka, kterou si jako státní zaměstnanec zdůvodní. Peníze mohl dát prodávající bokem,“ cituje server Hlaváčova slova.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…