Kterému troubovi to může vadit? Rudý Ondráček, čerstvě obdařený novou funkcí, účtuje s médii. Slušný nářez

01.12.2017 11:02

„Kterému troubovi to může proboha vadit? BOS (bezpečnost, obrana, solidarita) je sdružením odborníků někdejších i těch aktivních, kteří mají blízko k obranným a bezpečnostním otázkám státu a upozorňují jen na různá rizika. Nevím, co je špatného na tom, když ti chlapi, kteří jsou skuteční profíci, upozorňují například na neuspokojivý stav české armády, jež byla zvláště v 90. letech minulého století hodně zanedbávána,“ argumentuje poslanec a nově zvolený šéf sněmovní komise pro kontrolu GIBS Zdeněk Ondráček proti kritice některých komentátorů, že nastávající ministr vnitra, Lubomír Metnar, byl nedávno členem zmiňovaného hnutí BOS.

Kterému troubovi to může vadit? Rudý Ondráček, čerstvě obdařený novou funkcí, účtuje s médii. Slušný nářez
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Jména některých nových ministrů, které chce jmenovat Andrej Babiš do svého vládního kabinetu, vzbudila nyní rozpaky zvláště u komentátorů pravicově orientovaných médií. Zatím se nejvíce „skloňoval“ post ministra vnitra, který by měl obsadit zkušený policista Lubomír Metnar. I když právě ten byl například vyznamenaný za odhalení pachatelů žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku a také už zastával post náměstka ministra vnitra v úřednické Rusnokově vládě. Jeho kritikům totiž, i přes nesporné odborné předpoklady, nejvíce vadí Metnarovo někdejší členství v hnutí BOS (bezpečnost, obrana, solidarita), v němž působí bývalí i současní policisté, vojáci a bezpečnostní experti. Ti se totiž někdy kriticky vyjadřují k některým kontroverzním krokům Evropské unie či Severoatlantické aliance. Zda jsou tyto připomínky na adresu Lubomíra Metnara namístě, zjišťovaly Parlamentní listy například u bývalého ministra vnitra Františka Bublana (nez. za ČSSD) a také u poslance Parlamentu ČR a právníka Zdeňka Ondráčka (KSČM), který je zároveň členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Posledně jmenovaný nám k celé záležitosti sdělil: „Kterému troubovi to může proboha vadit? BOS je sdružením odborníků někdejších i těch aktivních, kteří mají blízko k obranným a bezpečnostním otázkám státu a upozorňují jen na různá rizika. I já jsem byl na jednom z jejich jednání. Nevím, co je špatného na tom, když ti chlapi, kteří jsou skuteční profíci, upozorňují například na neuspokojivý stav české armády, jež byla zvláště v 90. letech minulého století hodně zanedbávána. To bych panu Metnarovi určitě nevyčítal, on je člověkem, který se coby bývalý policista v bezpečnostních sborech vyzná, a orientuje se i v jiných složitějších tématech, protože pak působil i na vysokém postu v Rusnokově vládě. Takže dejme mu jako každému jinému politikovi těch 100 dní hájení a posuzujme jej potom podle výsledků práce. S čím přijde, jakou novou koncepci na ministerstvu zavede. Já osobně se na spolupráci s ním jako člen bezpečnostního výboru PČR dost těším, protože vždy se dělá lépe s člověkem, který je v dané oblasti profesionálem. Nemyslím si ani, že by mohl ovlivnit tolik diskutovanou kauzu Čapí hnízdo (coby Babišův ministr) protože ani on nebude mít právo zasahovat do spisů a ovlivňovat vyšetřování,“ konstatoval poslanec Zdeněk Ondráček. Ten se také vyjádřil k činnosti nedávno ustanoveného Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. „Zaregistroval jsem jeho vznik, ale o výsledních není moc slyšet. Možná, že jeho vedení trochu podcenilo svoji prezentaci. Já bych ho zatím zcela nezavrhoval a jeho činnost bych posuzoval až na základě nějaké výroční zprávy, ze které bude jasné, čeho se vlastně dosáhlo. Samozřejmě, když nebudou odpovídající výsledky, nemá cenu v jeho působení dál pokračovat, aby to zbytečně nestálo peníze daňové poplatníky,“ doplnil ještě právník Ondráček. 

Ani ministr nesmí do živých kauz zasahovat

Ani bývalý ministr vnitra František Bublan nevidí v členství nastávajícího ministra Metnara v hnutí BOS žádnou velkou překážku. „Já pana Metnara moc neznám a nestudoval jsem jeho profesní životopis, takže ho nemohu moc hodnotit. Nicméně, co se týká jeho členství v BOS, tak bych mu to nevyčítal. Určitě se jednalo z jeho strany o dobrý úmysl – fungovat ve sdružení zaměřeném na bezpečnostní tématiku. Samozřejmě jeho další působení v této organizaci, až bude vykonávat svoji ministerskou funkci, by bylo nevhodné, a pokud z ní už vystoupil, je to jen v pořádku. Neobával bych se ani ovlivňování kauzy Čapí hnízdo z jeho strany, on do trestního řízení prostě nesmí zasahovat, tady nejsou na místě ani žádné pochyby,“ uvedl někdejší ministr. Také on zatím neslyšel o některých konkrétních výsledcích ohledně fungování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které působí při Ministerstvu vnitra. „Myšlenka to není zřejmě špatná, ale o jejich působení se ke mně žádné informace nikdy nedostaly. Záměr upozorňovat na některé nebezpečné weby není zcela od věci, nesmí se ale v žádném případě jednat o cenzuru. Zaměstnanci Centra by se asi měli co nejvíce zaměřit na potřebnou osvětu v této oblasti,“ dodal úspěšný politik a bezpečnostní expert Bublan.             
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…