Kuba: ODS hájí parlamentní demokracii, předčasné volby nechce

17.07.2013 9:31

Úřadující předseda ODS Martin Kuba prohlašuje, že jeho strana nezvedne ruku pro rozpuštění Sněmovny ani v případě, že by úřednická vláda Jiřího Rusnoka získala ve Sněmovně důvěru a měla vládnout až do konce volebního období. Řekl to mimo jiné v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Kuba: ODS hájí parlamentní demokracii, předčasné volby nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

"Pokud získají většinu, pak je to parlamentní většina a parlamentní vláda, ke které se přihlásí některé strany - jestli to bude ČSSD nebo KSČM, pak je to jejich vláda, oni se musí svým voličům zpovídat. Pak ale zase není situace, kdy ve Sněmovně není většina a zase není důvod pro předčasné volby," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Kuba.

Zároveň prý Martin Kuba přiznává , že pro ODS předčasné volby výhodné nejsou. I proto na středečním pokusu o Rozpuštění Sněmovny nemůže ČSSD s hlasy občanských demokratů počítat.

Podle Martina Kuby konzervativní pravicová strana, kterou ODS je, má hájit principy parlamentní demokracie. „Je to poprvé, kdy si nově zvolený prezident vymezuje svoje hřiště více jako silový hráč než moderátor politické diskuse. Myslím, že máme hájit postupy podle ústavy a ústavních zvyklostí, o kterých věříme, že nejsou idiotské, protože vedle psaných norem utvářejí každou společnost. Takže věříme, že pokud bude trvat stojedničková podpora pro vládu...“ ŘeklKuba na otázku, zda věří tomu, že by v druhém pokusu mohla být pověřena sestavením vlády bývalá koalice.

Rozpustit parlament znamená předčasné volby

„Rozpustit parlament znamená, že budou předčasné volby - a já si nejsem jistý, že budou řešením. Vzpomeňme si, jak u nás dopadají volby nerozhodným složením Sněmovny. To tady v listopadu můžeme sedět nad novým složením sněmovny, kde většina bude sto jedna, sto dva. A do toho vstoupí opět prezident a všem nám sdělí, že si vlastně myslí, že ten Rusnok je šikovný a že se mu líbí, jak vládne, a že by vlastně mohl vládnout dál,“ spekuluje Martin Kuba. Parlament podle něj prý musí dát najevo, že jsou věci, které musí zůstat v jeho pravomoci, a vymezit pro budoucnost pozici, kam prezident může a kam ne.

ODS nedá Rusnokově kabinetu ani jediný hlas

Pro Aktuálně.cz Kuba zopakoval, že „ODS musí hájit parlamentní principy, ať je v opozici, nebo sedí ve vládě. Pokud tato vláda získá v Parlamentu většinu - a já mohu říct, že nezíská jediný hlas ODS, předpokládám, že ani ne koaliční...“ Aktuálně.cz zajímalo, zda všichni poslanci ODS budou v době hlasování o důvěře ve Sněmovně. K tomu Kuba řekl: „Předpokládám, že všichni budou přítomni, protože to je situace, kdy poslanci ODS musí hájit to, proč byli zvoleni. Pokud ale získá Rusnokova vláda většinu, pak je to parlamentní většina a parlamentní vláda. Ke které se přihlásí některé strany - jestli to bude ČSSD nebo KSČM, pak je to jejich vláda, oni se musí svým voličům zpovídat. Pak ale podle Kuby zase není situace, kdy ve Sněmovně není většina a zase tak prý není důvod pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby.

Vliv lobbistů v ODS

Server Aktuálně.cz se také ptal na vliv „kmotrů“ nebo šedých eminencí na ODS. Zmínil SMS od Tomáš Hrdličky Marku Bendovi. V ní se psalo o očišťování ODS. Martin Kuba se nebránil ani této odpovědi: „Dlouhodobě říkám, že vliv těchto lidí je v ODS naprosto mizivý. Nechci popírat, že historicky v některých regionech nebyl, ale teď je ten vliv nulový.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…