Kubáček vidí za Babišovým "komprem" na Šincla důležitou věc, která nebyla uvedena

19.06.2015 9:41

Ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš si svým střetem se sociálnědemokratickým poslancem Ladislavem Šinclem jen testuje svou strategii před tím, než v ní bude pokračovat na viditelnějších sociálních demokratech. Zároveň lze celý střet mezi oběma politiky vnímat jako začátek předvolební kampaně před krajskými volbami, které se mají konat v příštím roce. Na serveru Blesk.cz o tom píše politolog Jan Kubáček.

Kubáček vidí za Babišovým "komprem" na Šincla důležitou věc, která nebyla uvedena
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Server nejprve připomněl, v čem kauza, jejímiž účastníky jsou Babiš a Šincl, vlastně spočívá. Jejím jádrem je spor o podobu nového pojišťovacího zákona a o to, jestli do ní má Šincl co mluvit. Babiš si totiž myslí, že ne a doložil to články z médií, které údajně staví zmíněného poslance do nepěkného světla. Babišovi rivalové v tom, že si pořídil na Šincla kompromitující složku, vidí metody StB.

Jenže podle Kubáčka jde o praxi rozšířenou v amerických a britských volbách. „Právě tam vznikají ‚černé knihy hříchů a spekulativních prohlášení‘ a jsou využívány k nelítostnému předvolebnímu zápasu,“ připomíná politolog s tím, že u nás byl v minulosti jejich mistrem Jiří Paroubek.

Tuto taktiku Babiš s oblibou pravidelně dávkuje Kalouskovi

Nicméně podle politologa Andrej Babiš velmi dobře ví, co dělá. A v minulosti tuto taktiku opakovaně použil vůči všem svým vážnějším kritikům. S oblibou ji prý pravidelně dávkuje Miroslavu Kalouskovi. „S jediným důvodem – odvést pozornost od tématu sobě nepříjemnému, zabavit politické okolí a širokou veřejnost. S vědomím, že pro kritiku není příliš místo, když kontroluje většinu mediálního světa. Své si řekne, připomene svůj ‚svatý boj se starým režimem‘, odvede pozornost od svých dosavadních minimálních výsledků či nepříjemných kauz, které souvisí s jeho pokračujícím politickým podnikáním,“ vysvětluje Kubáček.

V tomto případě ale podle něj došlo k něčemu novému. „Babišův ‚boj novinových výstřižků a informací jedna paní povídala‘ byl spuštěn na půdě vlády, jejíž je druhou hlavou. To potvrzuje, že předvolební kampaň před krajskými volbami byla už spuštěna, končí drobné popichování a okopávání kotníků,“ myslí si Kubáček.

Podle něj Babiš svou strategii zatím testuje na řadovém poslanci a lze očekávat, že v ní bude pokračovat na viditelnějších sociálních demokratech. „Babiš chce vyvolat dojem, že potřebuje od voličů pomoct s výměnou ‚starých politických sil‘, kam ČSSD pravidelně řadí,“ podotýká politolog s tím, že Babiš bude v dalších měsících vytvářet dojem, že někdo musí Andreje Babiše a ČSSD rozsoudit, a to může pouze a jen volič. „Mezitím bude přikládat do pověstného kotle, vršit důvody a pokoušet se mobilizovat voličstvo a odvádět pozornost od svých slibů, svých výsledků nevýsledků, střetů politiky a svého podnikání,“ domnívá se Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…