Kubek je zděšen, Češi zapomněli a Fiala taky. Covid řádí, 20 mrtvých denně

15.04.2022 13:44

„V době válečného konfliktu zapomínáme, že covid je zde stále s námi! Dvacet mrtvých denně! Otupěli jsme!“ řekl pro CNN Prima NEWS znepokojeně prezident České lékařské komory (ČLK) Kubek. S příchodem teplých dnů PŘICHÁZÍ rozvolnění v podobě zrušení povinnosti nosit respirátory v městské hromadné dopravě, s tím ale vzhledem k denním počtům úmrtí s covidem, nesouhlasí. Rozhodnutí vlády tak označil za nezodpovědné a za lacinou snahu zalíbit se.

Kubek je zděšen, Češi zapomněli a Fiala taky. Covid řádí, 20 mrtvých denně
Foto: Repro Facebook
Popisek: Prezident ČLK, Milan Kubek

„Epidemie je zde stále s námi, kdybychom se chovali zodpovědněji, mohl by být její pokles rychlejší. Bohužel si to takto protahujeme,“ pokrčil rameny Milan Kubek s tím, že v nemocnici končí často právě lidé, kteří se stále nenechali naočkovat, případně nebyli očkovaní úplně. Velký pohyb osob z Ukrajiny ve špatných sociálních a hygienických podmínkách považuje pro epidemickou situaci jako značně rizikový.

„Je tu dvacet mrtvých denně, je vidět, jak jako společnost jsme otupěli. Bereme to prostě tak, že už to je normální, pro společnost už to nic neznamená, ale ono to normální není!“ zdůraznil prezident České lékařské komory.

„Rozvolnění protiepidemických opatření považuji za příliš brzy,“ dodal ke čtvrtečnímu zrušení povinnosti nosit respirátory v městské hromadné dopravě.

Původní zdroj ZDE

„Není to zodpovědné, je to politické, nikoliv odborné rozhodnutí, já bych tak určitě nepostupoval,“ kritizoval kroky Fialovy vlády. „Jste-li politikem a nesete-li nějakou zodpovědnost za životy jiných lidí, tak byste měl být opatrnější. Prostě člověk by neměl zbytečně riskovat,“ připomněl, že takový přístup se nám už několikrát vymstil.

Především se opřel do šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který tato rozvolnění přinesl na vládu. „Tak pan ministr je politik, rozhoduje politicky. Když se mu nějaké doporučení odborníka hodí, tak se o něj opře. A když se mu nějaká doporučení nehodí, tak je prostě ignoruje. Tak už se politici chovají.

Zrušení respirátorů před Velikonocemi je prostě čistě politické rozhodnutí, je to snaha zalíbit se lidem, nemá to s odborností nic společného. Mám výhrady k tomu, co pan ministr dělá a nedělá. Vadí mi, že dopředu vždy hrozně vyhlašuje, co se stane. Méně zodpovědní lidé ta opatření pak přestanou respektovat ještě dřív, než se zruší, právě na základě jeho vyhlášení,“ varoval Kubek, že kroky vlády neodpovídají doporučením odborné veřejnosti.

Nejzásadnější chybou podle něj také bylo i předem avizované zrušení vyhlášky o povinném očkování. „Jen díky tomu se u nás očkování prakticky zastavilo. Pokud se na podzim rozjede další vlna, tak budeme zase v obrovské nevýhodě. To je závažná chyba ministra zdravotnictví,“ hrozil se Kubek, že Válek je sice lékař, ale jedná čistě politicky.

„Byl bych rád, kdyby alespoň v těch zdravotních zařízeních roušky a respirátory zůstaly. Každý poskytovatel zdravotních služeb má právo stanovit, že se u něj roušky nosit musí,“ uvedl, že jejich úplné zrušení by byla velká chyba.

Lidé se podle moderátorky na konec povinnosti nošení respirátorů v hromadné dopravě těší, k tomu Kubek uvedl, že jej naopak kontaktují někteří lidé, kteří z uvolnění tohoto protiepidemického opatření nejsou zrovna nadšeni. „Jsou to většinou moji pacienti, kteří jsou třeba starší. Ti obávají, že nebudou jezdit autobusem. Oni dobře vědí, jak to s těmi rouškami je. Co jim pak bude platné, že se chovají zodpovědně a vezmou si respirátor, když tam na ně budou prskat nezodpovědní,“ uvedl, že rozhodně se netěší na rozvolnění všichni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…