Kubek spílá vládě: Zahozené očkování, zbabělci. Povinné by odmítačům ulevilo

28.01.2022 14:20

Vláda v minulém týdnu zrušila vyhlášku předchozí vlády, která od 1. března zaváděla povinné očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. A to byla podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka obrovská chyba, která se kabinetu vymstí. V internetové televizi DVTV jej kritizoval za to, že lidi nedostatečně motivuje k očkování. Politici nesmějí být prý „zbabělci“ a ustupovat. „Kdyby bylo očkování povinné, jeho odpůrcům by se vlastně naopak ulevilo,“ prohlásil.

Kubek spílá vládě: Zahozené očkování, zbabělci. Povinné by odmítačům ulevilo
Foto: Repro XTV
Popisek: Prezident ČLK, Milan Kubek

Premiér Petr Fiala zrušení vyhlášky o povinném očkování proti nemoci covid zdůvodnil slovy, že vláda nechce prohlubovat příkopy ve společnosti, a současně část populace už je proočkována. Učinil tak v době, kdy v Česku padaly rekordní počty nakažených.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Nevyloučil však, že se k této debatě vláda v budoucnosti ještě vrátí. Podle Kubka by se měli proočkovat nejlépe všichni dospělí starší 18 let, kteří nemají zdravotní kontraindikace. „Více než rok nestačil k tomu, abychom přesvědčili lidi pro naočkování. Měli bychom se nad sebou zamyslet a něco s tím dělat,“ řekl za celou Českou lékařskou komoru.

Celý rozhovor najdete ZDE

Počty hospitalizovaných nenaznačují, že je povinné očkování nyní nezbytné. Nezměnil však omikron pravidla hry? „Pravidla hry nezměnil. Povinné očkování má v současnosti veliký význam proto, abychom se připravili na nějaké další vlny. Já nevěřím, že bychom měli takové štěstí, že by varianta omikron bylo poslední slovo, které nám virus řekne,“ dodal skepticky.

Právě díky povinnému očkování mohla být vláda připravena na další podzim. „Měli bychom být připraveni, než zase nepříjemně překvapeni. Míra proočkovanosti je v Česku extrémně nízká. Buď se budou pořád opakovat epidemické vlny a část lidí zemře a ekonomicky ztratíme, nebo půjdeme cestou účinného moderního očkováním, kterým získáme imunitu za cenu menších obětí,“ pokračoval prezident České lékařské komory.

Dávalo by však smysl povinně očkovat starými vakcínami proti stále novějším variantám viru, na které nezabírají? „Stávající vakcíny zabírají a zabírají velmi dobře! Co máme je bezpečné, účinné a máme toho vyrobeno hodně. Přece vidíme, jak zabraňují úmrtí závažným průběhům,“ argumentoval Kubek.

Hrozil se nad jednáním vlády, která i přesto, že ve středu padl rekordní počet nových případů – poprvé přesáhl 50 tisíc, tak ministr zdravotnictví už avizuje, že v březnu rozvolní opatření pro neočkované a návrat k normálu v dubnu.

„Vláda bude na podzim hasit požár,“ konstatoval a dodal: „Sázka na to, že přejde omikronová vlna, přijde duben, květen a bude lépe, ta možná vyjde. Ale nerad bych, abychom zažili další ‚vítězství‘ nad covidem, protože po nich následovaly tisíce mrtvých a zdevastovaná ekonomika,“ připomněl.

Podle něj i současná vláda v boji s epidemií činí jednu chybu za druhou. „Vláda dělá politické chyby. Politici nemusejí být zbabělci a ustupovat. První chyba byla, že začala vůbec zpochybňovat tu vyhlášku o povinném očkování. Vláda není odvážná, nedělá se nic pro to, aby lidi přesvědčila, kvůli tomu teď očkování skomírá.

Kdyby bylo očkování proti covidu povinné, tak ho většina nakonec přijme; těm lidem, co ho odmítají, by se nakonec i ulevilo. Oni by konečně mohli říct, že neztratili svou tvář, i když byli proti očkování, ale že se tomu podvolují, protože je to povinné a nechtějí přijít třeba o práci,“ je přesvědčen Kubek, že cesta nedobrovolnosti je ta pravá. „Oni zahodili nástroj, který mohl pomoct,“ zlobil se na vládu.

Dalším host s Kubkem v ničem nesouhlasil. „Důvěra ve vakcíny nejde nařídit, nadměrné očkování snižuje imunitní ochranu,“ kontroval důrazně jeho slovům vakcinolog Marek Petráš, že nelze jít proti vůli pacienta.

Moderátorka Drtinová se pak Kubka tázala: „Vy sám na místě praktika byste očkoval někoho, kdo je bytostně proti?“ „Tak násilím bych ho asi neočkoval. Ale ten člověk by se musel rozhodnout, jestli bude respektovat pravidla této společnosti, nebo se postaví mimo ně,“ řekl rezolutně Kubek s tím, že společnost nerozděluje povinné očkování, ale pouze nekonečné diskuse o něm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…