Kubera dostal temný vzkaz. Těsně před smrtí

19.02.2020 7:55

Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) měl v plánu navštívit Tchaj-wan. Za to se mu mělo dostat výhrůžek. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Kubera dostal temný vzkaz. Těsně před smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Podle informací, které server má, se Kuberovi krátce před jeho smrtí dostal do rukou dopis od čínské ambasády. V něm měl komunistický režim vyhrožovat, že v případě, že Kubera cestu skutečně uskuteční, bude potrestán on i české firmy podnikající v Číně. Dopis Kubera dostal od Hradu, kdy jej kancelář prezidenta podpořila i vlastním přípisem.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Cesta předsedy Senátu J. Kubery je v současné době krajně nevhodná. Lze předpokládat, že v důsledku cesty dojde ke zmražení česko-čínské relace na dlouhou dobu, a to jak na úrovni politické, tak na úrovni ekonomické, jak tomu bylo v roce 2009,“ píše ve stanovisku s datem 13. ledna Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta. 

Dopis z čínské ambasády byl adresován Pražskému hradu, k němuž Jindrák připsal své stanovisko, do sídla prezidenta skutečně podle serveru Aktuálně.cz dorazil, zda na něj někdo reagoval, není známo. List byl předán právě Kuberovi.

Číňané v listu uvádějí, že cesta na Tchaj-wan silně ublíží cítění čínských lidí, uškodí přátelské atmosféře spolupráce mezi Čínou a Českou republikou, poškodí reputaci České republiky u čínské veřejnosti a dotkne se zájmů České republiky.

Anketa

Byl Jaroslav Kubera dobrý politik?

70%
30%
hlasovalo: 9114 lidí

„České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit. Návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou nikomu nepřispěje. Doufáme, že česká strana dodrží politiku jedné Číny a zruší tuto návštěvu a tím zabrání porušování čínsko-českých vztahů,“ píše se také v dopise. Kubera se již na Tchaj-wan nestihl vypravit, zemřel náhle pár dní po převzetí tohoto dopisu. Vyrazit však může jeho nástupce, kterého Senát volí dnes.

To by však měl podle dopisu z Číny následně zapovězeny cesty do pevninské Číny. „Předseda belgického senátu Jacques Brotchi, který Tchaj-wan navštívil v květnu 2019, již odstoupil z funkce a byl mu udělen celoživotní zákaz vstupu do Číny,“ píše se totiž také v dopise. 

„My jsme se snažili od začátku panu Kuberovi vysvětlovat všechny náležitosti a rizika té jeho cesty,“ uvedl pak Aktuálně.cz Jindrák s tím, že je překvapen, že interní dokument – jeho přípis – redakce má. O dopise podle svých slov neví. “Není mi známý, nevím o něm,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…