Kubera je pro zlepšení znalosti slovenštiny mezi českými dětmi, prostor pro to vidí zejména v kultuře

06.02.2019 22:40

České děti přestávají rozumět slovenštině a pro změnu tohoto stavu existuje prostor hlavně v oblasti kultury. Při dnešní návštěvě Slovenska to novinářům řekl předseda českého Senátu Jaroslav Kubera, který se v Bratislavě setkal se slovenským prezidentem i s předsedou parlamentu.

Kubera je pro zlepšení znalosti slovenštiny mezi českými dětmi, prostor pro to vidí zejména v kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

„České děti přestávají rozumět slovenštině. Slovenské děti jsou na tom líp, protože je mnohem více českých pořadů a pohádek, které sledují na Slovensku. Mohli bychom něco udělat tak, aby děti nezapomínaly a slovenštině rozuměly. Je mnoho prostoru zejména v kultuře,“ řekl Kubera, který na svou první zahraniční cestu ve funkci šéfa horní komory Parlamentu zamířil právě na Slovensko.

Kubera vyjádřil údiv nad tím, že v Česku je mnohem obtížnější dostat se k pořadům vysílaným ve slovenštině než na Slovensku k českým. „My starší vzpomínáme na (televizní) pondělky, protože byla (vysílána) slovenská inscenace, díky tomu všichni slovensky rozuměli,“ uvedl 71letý Kubera, který v minulosti na Slovensku 20 let pracoval.

Předseda českého Senátu po schůzce se šéfem slovenské sněmovny Andrejem Dankem řekl, že se na Slovensku zajímal i o pravidla komunálních voleb. Na Slovensku jsou na rozdíl od Česka starostové obcí a primátoři měst voleni přímo obyvateli.

Danko a Kubera hovořili rovněž o oslavách letošního kulatého výročí takzvané sametové revoluce, která v roce 1989 vedla v tehdejším Československu k pádu komunistického režimu. „Taková výročí se mají slavit, a nikoli z toho dělat silnou politickou záležitost,“ řekl Kubera.

Předseda slovenské sněmovny Danko připomenul tradici, že vrcholní čeští a slovenští politici po nástupu do úřadu zamíří na svou první zahraniční cestu do druhého státu někdejší československé federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…