Kubera vzkázal Maláčové od Soukupa: Dám pozměňovací návrh, aby obědy zadarmo dostali kromě dětí i senioři

13.12.2018 22:59

Ve čtvrtek na TV Barrandov místo tradičního hosta prezidenta Miloše Zemana, který si prý vzal do konce roku od natáčení dovolenou, přivítal Jaromír Soukup ve speciálním duelu z pohledu ústavních funkcí druhého nejvýznamnějšího muže České republiky, předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Probrali spolu možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše, důležitost Senátu, nebo jak se daří současné vládě.

Kubera vzkázal Maláčové od Soukupa: Dám pozměňovací návrh, aby obědy zadarmo dostali kromě dětí i senioři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Soukup začal otázkou, jak moc se Kuberovi změnil život od chvíle, co se stal šéfem horní komory. Kubera vyzdvihl, že kromě jiného jej velmi baví média. „Na rozdíl od Zemana mám média rád, ti redaktoři to mají podle mě těžké. Jako řadový politik si akorát nemohu tolik dovolit v tom, co řeknu,“ uvedl s tím, že ho však lidé prosí, aby zůstával ve svých otevřených názorech stejný, ničemu se neuzpůsoboval, protože se jim líbí takový, jaký je.

Na přetřes přišlo téma, které hýbe nejen českou veřejností a českými médii. Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek hlasovali o rezoluci, která by mohla vést k zastavení dotací pro Agrofert, nebo Českou republiku. Kubera prý situaci monitoruje a připomíná presumpci neviny. „V této kauze je ale presumpce neviny základním atributem demokracie, pokud od ní ustoupíme, dočkáme se věcí, které jsme netušili,“ zdůraznil Kubera s tím, že interpelace sledoval a více převažovalo odebrání dotací jen Agrofertu.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí
Evropský parlament ve čtvrtek nakonec schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. „Pokud audit nyní prokáže, že to celé byla systémová chyba, bude se to týkat zastavení dotací pro Českou republiku, pokud se ukáže, že to byla chyba v jednotlivostech, může to být zastaveno pro Agrofert, nebo někoho jiného,“ shrnul Kubera.

Pokud by to došlo do bodu, kdy by byly zastaveny dotace Agrofertu, zajímalo Soukupa, zda by to byla právě ta věc, která Andreji Babišovi už srazí vaz. To si však netroufá Kubera odhadovat. „Ostatní kauzy mu preference zvedly. Už jsem jednou říkal, že když jsou ty útoky tak silné, stavějí se lidé na stranu slabšího. Už se to stalo dvakrát,“ připomněl předseda Senátu.

Moderátor pak zmínil, že si osobně nemyslí, že by Babišovi šlo o padesátimilionovou dotaci na farmu Čapí hnízdo, protože ta stála stejně mnohem více. Kubera jej ale svým názorem vyvedl ihned z omylu. „Tady neplatí, že když je někdo miliardář, nejsou pro něj padesát milionů peníze. Je to spíše už jen hra a není to k zastavení. Nepodniká pro to, aby zbohatl, už ho to jen baví,“ míní.

Soukup připomněl, že i různé kauzy z ODS stranu před několika lety málem dostaly pod vodu. „Vzpomeňte si, kvůli čemu odstupovali naši ministři. Dějiny ještě ukážou, jak to s tím Nečasem bylo. Určitě to nebylo tak, jak to vypadá. Když se na to dívám s odstupem let, měl vytrvat, a ne tak rychle kapitulovat,“ řekl Kubera s tím, že kdyby neodstoupil, možná by se věci vyvíjely jinak.

Moderátora zajímalo, proč si Kubera myslí, že lidé tak moc chtějí být ministrem. „Pro moc nad penězi. Ministr totiž má výsadu, že dostane rozpočet a pak disponuje prostředky. Tedy kromě ministryně Maláčové, která žádné prostředky nemá, ale hodlá dávat obědy zadarmo pro školáky a studenty,“ kroutil hlavou Kubera.

„Já jsem ji měl předevčírem na návštěvě a upozornil, že dám pozměňovací návrh, aby obědy zadarmo dostali i senioři, protože jejich situace je daleko tragičtější než situace, kdy údajně nemá někdo na oběd pro děti ve družině,“ řekl Kubera s tím, že každý, kdo žije na sociálních dávkách, má na oběd pro dítě ve družině, ale nechce na to finance vynaložit, jelikož je raději propije, nebo prokouří, a takových dětí je prý navíc málo. „Maláčová mi říkala, že zdaní nás, operátory a banky. Tak jsem se ptal, kdo to zaplatí, jestli si myslí, že jsou tak hloupí,“ podivoval se Kubera.

Pozornost se upnula na stále znějící názory, které znějí od nejvyšších politických představitelů, a to že Senát je zbytečný. Podle Kubery je problém, že Senát vznikl jako nechtěné dítě. „Ti, kdo ho určovali, byla Poslanecká sněmovna, takže logicky mu nechtěli dát příliš mnoho pravomocí, aby neotravoval,“ řekl Kubera a dodal, že jsme svědky toho, že pro Sněmovnu je nejlepší zákon schvalovat v prvním čtení, abychom se nezdržovali. „Přitom schvalování v jednom čtení se má používat ve výjimečných případech ohrožení státu, ekonomiky apod.,“ připomněl.

„Řešením by spíše bylo zrušit Poslaneckou sněmovnu, pořád je tu jen touha po šetření, měli bychom tu jednu komoru o jednaosmdesáti poslancích, nyní senátorech, poté poslancích a mohli bychom být spojení, to ale bohužel není možné,“ nadnesl Kubera.

Podle Soukupa by bylo lepší upravit mezi Poslaneckou sněmovnou, vládou a prezidentem vztahy. „Já věřím, že se vztahy vyladí, už jsem o tom s prezidentem mluvil. Zeman se cítí dotčen, že proti němu Senát občas vystartoval. Já s ním chci komunikovat, je to v popisu mé práce. I když Zemana jedna polovina nenávidí a druhá miluje, respektují, že je to stále náš prezident,“ uvedl.

Následně Kubera podotkl, že mu například vadí, že pro prezidenta Putina, prezidenta Trumpa, Kalouska a Babiše jsou nejoblíbenější pro komunikaci sociální sítě. „To jsou samé Facebooky, Twittery, kde si vyměňují názory, než aby se potkali z očí do očí,“ poznamenal.

Poté odpovídal na otázku, zda se nám skutečně daří tak dobře, jak nám vláda říká. „Nám se spíše daří tak dobře i přes to, jakou máme vládu. Poznáme to velmi brzy, až nebude tak dobře, jako je teď. Zatím je to samý žádný problém, další sliby a bohužel všechny sliby jsou napořád. Když jednou dáte, už se to hůře bere,“ řekl Kubera.

Poukázal také na Francii, kde se podle něj ukázala jistá bláhovost globalistů, kteří nás stále přesvědčují o tom, jak to tu dopadne. „Macron podlehl mámení a myslel si, že když zdraží naftu, bude více elektromobilů, pokrokové technologie, a nakonec se ukázalo, že to tak nebylo. Jakékoli nesystémové podporování je špatně,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…