Kuberův revír schválně venčí psy Arabům pod nosem, ti prý zase dělají binec. Je zle. Nastoupil multikulturní asistent

21.07.2015 16:28

Nepořádek a nevhodné chování návštěvníků z arabských zemí v lázních řeší teplická radnice i místní lidé. Pejskaři proto organizují společná venčení psů v parku v Šanově. Pomoci s problémem má prostředník – syrský lékař, který návštěvníkům vysvětluje, jaká platí v České republice pravidla a jak se mají chovat. Největší starosti místním dělají nepořádek na zelených plochách, pokřikování na majitele psů nebo nepřiměřená jízda automobilem.

Kuberův revír schválně venčí psy Arabům pod nosem, ti prý zase dělají binec. Je zle. Nastoupil multikulturní asistent
Foto: Vít Hassan
Popisek: V Teplicích proti muslimům

Podle radního Teplic Dominika Feriho (TOP 09) není společné venčení psů řešením. „Není aboslutně konstruktivní. Cítím z toho eminentní zájem, aby se něco semlelo a vytvořil se problém. Z prvopočátku šlo o akci, která nemá náboženský rozměr. Část pejskařů se cítila frustrovaná, že na ně pokřikují muslimové, když jdou parkem, a dívají se nepřátelsky, protože v jejich kultuře je to něco neobvyklého,“ vysvětlil Dominik Feri, nejmladší radní v zemi. Dodal, že na Floridě je obvyklé vlastnit i venčit aligátora, ovšem na Václavském náměstí by to vyvolalo rozruch. Problém však vzniká ve chvíli, kdy pozvání na venčení sdílela iniciativa Islám v ČR nechceme. „Velká část to může vnímat jako demonstraci síly, jsou tím znepokojeni a i já se obávám, že by mohlo přijet větší množství lidí, kteří vyvolávají problémy a konfrontaci. Já nevyznávám cestu represe, abychom muslimské návštěvníky pokutovali a snažili se je vypudit z města. To je špatně, a pakliže by někdo tyto bezprecedentní kroky dělal, povedou pouze k přesunu do jiné lokace,“ řekl Feri.

Primátor Kubera: Problém je počet návštěvníků

Podle primátora Teplic a senátora za ODS Jaroslava Kubery má celá věc tři roviny: „Tou první je, že město nemá z Arabů ani korunu, jak někdo tvrdí. Lázně jsou soukromé a všechny peníze jsou tam. Obyvatelé Teplic navíc pronajímají byty a domy v okolí a obchodníci vydělávají peníze. Druhou rovinou je počet návštěvníků. Zejména v jediném parku lázeňské čtvrti je větší, než je park schopen pojmout. Jako když do multikina pro padesát lidí přijde pět set. To nemůže dobře dopadnout, i kdyby všichni byli úžasní. Minimálně se všichni začnou dusit. A třetí jsou malé děti, které nejsou trestně odpovědné a jezdí na kolech i bruslích na silnicích, a je to složité bezpečnostně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubera. Podle něj obyvatele nejvíce znervózňují hloučky právě v šanovském parku, kde sedí skupinka žen v dlouhých černých šatech a opodál tři muži kouří vodní dýmku. Ráno po nich zůstává nepořádek a na pejskaře pokřikují.

Proto se milovníci psů dali dohromady na sociální síti a chtějí psy venčit každý pátek ve 20 hodin. „S několika přáteli na FB jsme se domluvili, že půjdeme do parku na procházku s pejsky, jelikož se tímto parkem poslední dobou bojí (nejen) naše děti chodit. Pojali jsme to tak, že když nás bude víc, nebudeme se bát. Jen jsme chtěli, aby někteří pochopili, že ten park není jen jejich a že jsou v naší zemi a v našem městě pouze na návštěvě a měli by se podle toho chovat. My když pojedeme někam mimo naši republiku, budeme také respektovat zákony a zvyklosti té země, do které jedeme, a nejspíš by nám porušení pravidel v dané zemi asi neprošlo. To jen tak v kostce. V pátek ve 20 hod. se může přidat kdokoliv, pokud s tímto názorem souhlasí,“ uvedla za iniciátory hromadného venčení v Šanově na sociální síti Lenka Šimáčková.

S návštěvníky z arabských zemí mluví prostředník

Zlepšit situaci by měl pracovník v terénu. V případě Teplic je to už měsíc syrský lékař, který komunikuje s arabskými návštěvníky a vysvětluje jim pravidla, podle nichž se v České republice žije. Takové řešení schvaluje i radní Dominik Feri: „Osobně preferuji cestu diskuse. Pokračujeme v osvětě, dáváme jim brožury, umísťujeme cedule. Díky dotaci jsme ale získali multikulturního asistenta. Je prostředníkem v komunikaci, jezdí s policisty a také chodí do míst, kam bychom se my, Češi, nedostali. Jde o různé spolky, kde se návštěvníci lázní z arabských zemí scházejí. Chodí tam a vysvětluje jim naše pravidla. Jeho práce není žádný med,“ řekl redakci Feri s tím, že už hledají druhého pracovníka v terénu, který by pomáhal stejným způsobem. I přesto se podle jeho slov najdou lidé, kteří takové řešení odsuzují. „Buď tvrdí, že město nic nedělá, a když se o něco snažíme, jsme popotahováni, kolik dostává pracovník peněz a zda to není moc. K problému s nepořádkem – měsíc, dva, tři je málo na to, abychom je dokázali převychovat k žití v souladu s našimi normami. Ale lze za tu dobu podchytit alespoň něco, například ukládání odpadu na správné místo,“ dodal Feri.

S každými novými hosty začíná práce znovu

A první výsledky už jsou vidět, jak potvrdil primátor Teplic Jaroslav Kubera: „Stačí příklad oslav ramadánu, kde dělali ohňostroje. Asistent jim řekl, že ve dvacet tři hodin končí kvůli nočnímu klidu, a oni opravdu skončili. To by jim český strážník vysvětlil jen těžko. Když tlumočník zařve na arabské dítě jejich jazykem, tak sklapne krovky. Problém je, že čím dále od Teplic, tím je situace v médiích více nafouknutá.“ I Kubera přiznává, že hosté lázní se střídají po turnusech, takže nejde o trvalé řešení. Podotkl, že je jedno, k čemu se návštěvníci modlí, ale je třeba respektovat zvyky země, do níž jezdí. „My také nebudeme pít whiskey v Americe na veřejnosti bez papírového pytlíku, přestože to považujeme za pokrytectví. Neuděláme to. To, že bude islám za tisíc let mírumilovné náboženství, je věc jiná. Je to v podstatě teprve včera, kdy křesťané upalovali čarodějnice.“

Dominik Feri v tom vidí i další souvislosti. „Když my jedeme do Egypta, většinou jde o části vyčleněné z města a do kontaktu s muslimy Češi téměř nepřijdou. Ale když přijedou muslimové do Teplic, jsou přímo v lázeňském centru.“

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…