Kubice i John věděli o pančovací mafii. Teď dávají ruce pryč

22.09.2012 14:15

Ministr vnitra Jan Kubice mohl již před dvěma lety, ještě před svým nástupem na ministerstvo, zjistit, jak rozsáhlý byznys představuje v Česku pančování alkoholu. Detektivní kancelář, kterou provozoval, totiž pro jednoho z klientů mapovala trh s nelegálním alkoholem. A již tehdy došla k hrozivým zjištěním, potvrzujícím dnešní stav.

Kubice i John věděli o pančovací mafii. Teď dávají ruce pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jan Kubice

Když se bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v roce 2010 živil jako soukromý detektiv, dostala podle serveru IDNES.cz jeho kancelář zakázku na rozkrytí skupin, pančujících alkohol. Najal si ji jeden z velkých producentů lihovin, který chtěl prozkoumat vznik množících se padělků jeho značky.

Na Kubiceho obranu je třeba podotknout, že na zakázce pracoval především jeho společník Hynek Vlas. Kubice sám se prý s nelegální výrobou alkoholu setkával pouze okrajově, při řešení jiných kauz. „Zeptejte se Hynka, dělal to hlavně on,“ řekl Kubice novinářům.

Podle tehdejší podrobné analýzy prý nelegální výrobu organizují zejména lidé vyučení v malých lihovarech. Proto také dělali především padělky produktů malých likérek (nebo rovnou vymýšleli vlastní imaginární značky), neboť se chtěli vyhnout střetu s velkými hráči. Zadavatel zakázky byl rozsahem nelegálního trhu zhrozen, ale z trhu prý neodešel.

O rozsahu kauzy prý věděl i Kubiceho předchůdce ve funkci Radek John, který se nedávno na tiskové konferenci chlubil, že to věděl dávno. John pracoval jako investigativní novinář a již v roce 2008 ve svém televizním pořadu Na vlastní oči uváděl reportáž, podle které již tehdy byla na severní Moravě téměř každá druhá láhev tvrdého alkoholu padělaná. Na následný dotaz, co proti tomu ve funkci ministra udělal, odpověděl, že se snažil změnit legislativu, aby bylo možné stíhat i přípravu daňového úniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…