Kupjansk: Ruský útok prý ustává, síly se přesunují k Bachmutu

29.09.2023 9:25

Válka na Ukrajině neochabuje. Rusové podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ustupují od útoků na Kupjansk a přesouvají své jednotky k Bachmutu a k Robotyne, kde probíhá ukrajinská protiofenziva. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přímo v Kyjevě oznámil, že NATO má uzavřeny rámcové smlouvy na „klíčovou munici“ pro Ukrajinu v hodnotě více než 2,5 miliardy dolarů, a ocenil, že Ukrajinci úspěšně pokračují v protiofenzivě. „Každý metr, který ukrajinské síly získají, je metr, který Rusko ztratí,“ uvedl.

Kupjansk: Ruský útok prý ustává, síly se přesunují k Bachmutu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí
Ukrajinský generální štáb oznámil, že dál pokračuje v útocích jak v okolí Bachmutu, tak na západě Záporožské oblasti ve směru na Melitopol. Rusové naproti tomu podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) snížilo počty útoků na linii měst – Kupjansk – Svatove Kremina. Rusové tu prý stále více sázejí na letecké útoky s pomocí stíhaček SU-35 a vrtulníků KA-52. Totéž platí o Chersonské oblasti, kde prý Rusové v poslední době shodili na padesát bomb.

Podle institutu se tak ukazuje, že agresoři ze směru na Kupjansk stáhli minimálně část vojáků a přesunuli je k Bachmutu a k Robotyne, tedy k ukrajinskému útoku postupujícímu na jih v západní části záporožské oblasti.

Ruské zdroje poznamenaly, že ruské letectvo, zejména vrtulníky Ka-52, hrálo významnou roli v narušení ukrajinských útoků na začátku protiofenzivy. Zdá se, že ukrajinské síly zvýšily svou schopnost sestřelovat ruské helikoptéry Ka-52 v polovině srpna 2023 a ruské velení možná upozadilo používání letectva v západní Záporožské oblasti z obav ze ztráty strojů a pilotů. Snížené používání ruského letectva v západní Záporožské oblasti však vážně nenarušilo ruskou obranu, protože ruské síly zřejmě zvýšily používání úderných dronů proti postupujícím ukrajinským silám a ruské dělostřelecké jednotky nadále hrají významnou roli při odrážení ukrajinských útoků. Zůstává nejasné, čeho hodlají ruské síly dosáhnout zvýšenou leteckou aktivitou v Chersonské oblasti a zda další nálety na ukrajinské cíle ve směru Kupjansk a Lyman budou schopny kompenzovat degradovanou ruskou bojovou sílu v oblasti,“ uvedl ISW.

Ukrajinská strana oznámila, že Rusové v noci z 27. na 28. září vyslali nad Ukrajinu 39 dronů a Ukrajinci prý 31 z nich sestřelili.

Institut si všímá i toho, že ruští prováleční blogeři v poslední době stále více omezují své aktivity a mnohé dříve publikované zprávy buď mažou, nebo upravují. Jedná se především o taktické zprávy, které pro Rusko vyznívají nepříznivě. Jeden z blogerů „poznamenal, že určité informace by se neměly sdílet a že schopnost mlčet ve správnou chvíli je důležitou vlastností“.

„Ruský bloger smazal 25. září část příspěvku, který tvrdil, že ukrajinské síly postupovaly u Novoprokopivky (13 km jižně od Orichiva) a kontrolovaly severovýchodní část osady. Bloger příspěvek upravil a místo toho tvrdil, že ukrajinské síly zaútočily poblíž Robotyne (10 km jižně od Orichivu), severně od Novoprokopivky. Geolokalizované záběry zveřejněné později v průběhu dne ukázaly, že ukrajinské síly postoupily 1,5 km severovýchodně od Novoprokopivky.

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že na návštěvu Kyjeva přijel generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ocenil, že Ukrajinci v protiofenzivě skutečně postupují a osvobozují své území od ruských agresorů.

„Vaše (ukrajinské) síly dnes postupují vpřed, čelí prudkým bojům, ale postupně získávají půdu pod nohama,“ řekl Stoltenberg stojící v tu chvíli po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Každý metr, který ukrajinské síly získají, je metr, který Rusko ztratí,“ dodal.

Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že NATO má uzavřeny rámcové smlouvy na „klíčovou munici“ pro Ukrajinu v hodnotě více než 2,5 miliardy dolarů včetně závazných objednávek za více než 1,5 miliardy dolarů.

Server katarské televize Al-Džazíra citoval z další části Stoltenbergova projevu, že „Ukrajinci postupně získávají půdu pod nohama“ a myslel tím půdu ukrajinské vlasti, zatímco ruští vojáci bojují za moskevské „imperiální iluze“.

Také Rusko zvyšuje své vojenské výdaje. „Návrh rozpočtu ministerstva financí na rok 2024 uvádí 68% nárůst výdajů na obranu ve srovnání s rokem 2023, s novou alokací více než 111 miliard dolarů na „národní obranu“, uvedla CNN. „Podle plánu budou výdaje na obranu činit asi šest procent hrubého domácího produktu,“ doplnil k tématu server televize Al-Džazíra.

Ministerstvo obrany Spojeného království uvedlo, že Rusko ztratilo v boji asi 90 letounů s pevnými křídly od zahájení úplné invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Z Británie také zaznívá, že Rusko takové letouny používá mnohem intenzivněji než v době míru a že bylo vysoce pravděpodobné, že „se životnost těchto letounů podstatně zkrátí oproti tomu, s čím bylo původně kalkulováno“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil, že Ukrajina byla zvolena do rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) opakovaně vyjádřila obavy ohledně bezpečnosti ukrajinské jaderné elektrárny Záporoží, kterou drží ruské síly, ale většinou ji provozuje ukrajinská pracovní síla. Zelenskyj řekl, že tato pozice poskytne Kyjevu „skutečné příležitosti“ ovlivňovat rozhodnutí, „která jsou závazná pro všechny členy MAAE a celé mezinárodní společenství“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podobnost čistě náhodná?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 29.09.2023 10:40:25
Občas si připadám jako v protektorátu, kdy v dobových filmech ukazují týdeníky z kin a kde vítězná německá armáda drtí nešťastnou rudou armádu. Zděšení kolaborantů bylo veliké když záhy spojenecké vojska stály před hranicemi bývalé ČSR. Řada z nich pak byla zapálenými rudými gardisty. Inu jak řekl včera pán kardinál Duka, kdo se točí ve větru, ten se točil vždy, kdo zradil jednou, zradí vždy.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…