Kuřáci, pozor! Evropská unie chce zakázat některé cigarety

29.06.2013 20:00

Evropská unie pokračuje ve svém protikuřáckém tažení. Chystá novou směrnici, která zakáže prodej ochucených cigaret a donutí výrobce, aby obal pokryli odpuzujícími obrázky. Teď Unie oznámila, že hodlá zakázat populární „Spartky“, píše server tn.cz.

Kuřáci, pozor! Evropská unie chce zakázat některé cigarety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Důvodem je jejich malá délka. Zmíněná směrnice totiž stanoví povinnou společnou délku cigaret. Ty budou muset být 85 milimetrů dlouhé. „Spartky“ ale mají jen 70 milimetrů. Výrobci varují, že takové zásahy do práv výrobců povedou jen k růstu černého trhu.

EU nebojuje s černým trhem, ale s výrobci cigaret

Unie počítá s tím, že směrnice vejde v platnost od roku 2015. „Návrh směrnice explicitně zakazuje produkty, které tvoří přibližně 10% celkového trhu s cigaretami v rámci EU, v některých státech je to pak více než 30%. A to i přesto, že neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že tyto produkty jsou více škodlivé než jiné nebo že jejich odstranění z trhu povede ke snížení prevalence kouření,“ uvedla viceprezidentka pro komunikaci společnosti Philip Morris International Inc. Julie Soderlundová.

A upozornila také na možné negativní dopady. „Pro Evropu v nejméně příhodné době Evropská komise přehlíží masivní černý trh s tabákovými produkty, který již nyní stojí členské státy vice než 11,4 miliardy eur ročně. Místo toho obhajuje kroky, které bez pochyby povedou k jeho dalšímu růstu,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…