Kvanta stížností na Českou televizi. Řvaní a štěkání moderátorů na hosty. Patrně je někde něco špatně, říká radní Lipovská

12.06.2020 8:16

„Zapneme-li Českou televizi a vidíme-li, že dochází ke školení hosta, pak je patrně někde něco špatně,“ upozornila v pořadu Rozstřel na serveru iDnes.cz na jeden z problémů České televize ekonomka a nová radní ČT Hana Lipovská. Hospodaření ČT je dle ní průhledné „jak pro koho“. Nejvíce v tomto ohledu poukazuje, že dokumenty obsahují pouze agregované údaje a veřejnost tak nemůže přesně zjistit, jak veřejnoprávní televize s financemi nakládá. Právě hospodařením se Lipovská chystá více zabývat. „Já se zaberu do účtů,“ poodhalila svůj plán na léto.

Kvanta stížností na Českou televizi. Řvaní a štěkání moderátorů na hosty. Patrně je někde něco špatně, říká radní Lipovská
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Anketa

Měl by být odvolán radní ČT Zdeněk Šarapatka?

97%
3%
hlasovalo: 10028 lidí
K bouřlivým emocím po svém zvolení do Rady ČT ekonomka říká, že nad nimi již příliš nepřemýšlí. „Já jsem nad tím už pak moc nepřemýšlela, není to důležité. Když člověk někam vpadne takhle zničehonic, tak může způsobit překvapení,“ podotkla.

V poslední době začala Českou televizi sledovat více. „Dlouhodobě sleduji zejména publicistickou tvorbu ČT. Na co nemám čas ani potřebu, je sledování filmů a seriálů. V poslední době také stále častěji srovnávám ČT se zahraničními médii,“ uvedla.

Nespatřuje však, že ČT přinášela nějaký obsah, který by nezvládla přinést jiná stanice. „Neexistuje nic, co má Česká televize a nemohl by to mít nikdo jiný,“ řekla. Veřejnoprávnost se dle ní může vysvětlovat dvěma způsoby, ten, na nějž narážela, se týkal financování. Veřejnoprávnost uvedenou v zákoně považuje za samozřejmost.

Kdyby jednoznačně zákonem stanovené povinnosti ČT plnila, pak by, dle ekonomky, na televizi zřejmě nechodila kvanta stížností. Dodává však, že nelze ani říct, že by ČT povinnosti neplnila. Většina zaměstnanců veřejnoprávní televize, dle ní, ke své práci přistupuje naprosto svědomitě.

Upozorňuje, že zde nemáme přesně vymezenou nezávislost a objektivitu, a tak ji vnímají odlišně zaměstnanci televize, ale i diváci. „Televizi tedy netvoří jen zaměstnanci, ale i diváci,“ říká. Sama si myslí, že je u ČT stále co zlepšovat.

Co se týče zahraničních médií, upozorňuje, že si nedovolí hodnotit poměry například v Polsku či v Maďarsku. „Pravidelně čtu britské deníky Guardian a Financial Times, a vždycky se nejenom divím, ale i zlobím, jak referují o České republice,“ připojila. Jde o často zkreslený pohled tím, z jakých zdrojů čerpají. To se dle ekonomky může dít i právě u Polska či Maďarska.

Největší vášně u České televize budí zejména publicistika. Česká televize by, dle Lipovské, měla zejména usilovat o pluralitu faktů. Některé pořady České televize nesprávně pracovaly s fakty, což i televize sama přiznala. „Část společnosti má dojem, že se dávají jednostranné, specifické názory, nikoli pravda,“ uvedla.

Ke kritice upozornila, že se stávají chyby, jako skákání do řeči či zvyšování hlasu od moderátorů. „Nelíbí se mi, když se v době koronavirové krize moderátoři doslova a do písmene naučili řvát a štěkat na své hosty, kdy z tónu hlasu či  z kladení otázek bylo naprosto jasné, že moderátor onoho hosta považuje za méně žádoucího než někoho jiného,“ pronesla.

„Zapneme-li Českou televizi a vidíme-li, že dochází ke školení hosta, pak je patrně někde něco špatně,“ poukázala na jeden z nešvarů moderátorů veřejnoprávního média.

S Janou Bobošíkovou, která je známa svou klíčovou rolí při vzniku někdejší tzv. televizní krize, hodlá ekonomka některé věci týkající se ČT konzultovat. „Určité věci ohledně České televize ano, protože má nezměrné množství zkušeností z této oblasti. Samozřejmě se však budu radit i s dalšími lidmi,“ odhaluje.

Stýkat se nadále hodlá i s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem. „Pro mě je to dobrý kamarád. Že je prezidentův mluvčí, to mě zajímá ze všeho nejméně. Raději bych byla, kdyby nezastával žádnou veřejnou funkci, vzniká tím řada překážek. Vážím si ho, je to slušný člověk,“ pronesla.

Hospodaření ČT je průhledné „jak pro koho“. „Česká televize má dobře zpracovaný archiv všech dokumentů,“ poukázala na hospodaření. Problémem však je, že čísla v dokumentech jsou agregovaná. Lipovská by byla ráda, aby veřejnost znala i přesnější informace o financích ČT. Hodnotit však hospodaření televize bude až po důkladném přezkumu. „Já se zaberu do účtů,“ slíbila jeden ze svých plánů na léto.

Celý rozhovor s ekonomkou Hanou Lipovskou můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…