Kvóty na imigranty budou. Chovance v Bruselu přehlasovali, přidalo se i Polsko

22.09.2015 17:28

Na mimořádném summitu EU o migrační krizi byly schváleny kvóty na přerozdělení uprchlíků. Podle nejnovějších informací nehlasovalo Polsko v souladu s plánem zemí Visegrádské skupiny. Informace potvrdil přímo po jednání ministr vnitra Milan Chovanec.

Kvóty na imigranty budou. Chovance v Bruselu přehlasovali, přidalo se i Polsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Jednání ministrů vnitra o imigrační krizi nakonec v Bruselu vyústilo v hlasování o schválení kvót na běžence. Ty tvrdě prosazovalo zejména Německo, proti se stavěly především země Visegrádské skupiny, za což si vysloužily řadu nelichotivých nálepek v západních médiích.

Nakonec se však ze skupiny oddělilo Polsko, které podle informací ČT hlasovalo pro zavedení kvót. Kromě zbylých zemí Visegrádu a Rumunska, hlasujících proti, nehlasovalo pro přijetí kvót Finsko, které se zdrželo hlasování.

Kvóty byly vyměřeny pro 120 tisíc běženců, kteří mají v současnosti oficiálně být na území EU. České republice by podle ČT měly připadnout tři tisíce z nich.

Informace dorazila do Prahy právě v okamžiku, kdy ministr bez portfeje Jiří Dienstbier, nejvýraznější propagátor pomoci běžencům ve vládě, vystupoval v Českém rozhlase. V diskusi opakoval, že nevěří, že by ministři vnitra EU kvóty většinovým hlasováním, tedy proti vůli menšiny, schválili. „Tak to v EU nechodí,“ ujišťoval. Po zveřejnění informace o přijetí kvót nechtěl ministr tuto novinku komentovat.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Michala Prouzy bylo schválení kvót daní za to, že se podařilo prosadit skutečně důležitá ustanovení, například posílení agentury Frontex zodpovídající za ochranu evropského prostoru.

První místopředseda ODS Jan Zahradil ve vystoupení pro Českou televizi uvedl, že největším nebezpečím je podle něj fakt, že zde vzniká stabilní většina pod vedením Německa a Francie, která bude schopná v jakékoliv otázce zválcovat ostatní země.

Když byla přijímána Lisabonská smlouva, která tyto mechanismy zaváděla, tak nám politici ČSSD včetně pana Sobotky říkali, že nic takového nehrozí. A teď se ukazuje, že to nejen hrozí, ale že už to nastalo.

Do studia České televize okamžitě dorazil vše rozebrat politický geograf Michael Romancov, který odmítl hodnotit hlasování ministrů vnitra dramaticky. „Byli jsme svědky pouze toho, že byl uplatněn mechanismus stanovený v Lisabonské smlouvě,“ myslí si. V politice to podle něj chodí tak, že nejste vždy na straně vítězů, ale můžete být i na straně poražených.

„Česká republika čerpá z toho, že Evropská unie stojí na solidaritě. A ta solidarita má řadu podob,“ vysvětloval s tím, že solidarita znamená i oběti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…