Kvůli kvótám do stolu bouchat nebudeme, řekl Prouza

23.09.2015 18:31

Otázka kvót pro rozdělování uprchlíků není pro českou vládu tak důležitá, aby kvůli ní vytvářela v Evropské unii neshody. Před odletem na dnešní summit EU to novinářům řekl český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Kvůli kvótám do stolu bouchat nebudeme, řekl Prouza
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Dodal, že přestože Polsko na úterním jednání ministrů vnitra nehlasovalo podle předem dojednané pozice takzvané Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), spolupráce V4 bude pokračovat.

"(Česká) vláda jednoznačně říkala, že bude do poslední chvíle poukazovat na to, že kvóty jsou nesmysl, že tu situaci neřeší," uvedl Prouza. "Na druhou stranu není to tak důležité, abychom kvůli tomu potřebovali bouchat do stolu a vytvářet nějaké spory na řadu měsíců nebo let," podotkl.

Spolupráce visegrádských zemí není podle Prouzy polským manévrem ohrožena

Prouza také řekl, že vládu nepřekvapilo, že Polsko kvóty podpořilo. Poláci prý upozornili své partnery, že nebudou na jednání ministrů vnitra hlasovat proti kvótám, přestože se na tom dříve státy V4 shodly. Proti kvótám nakonec hlasovali jenom tři členové V4 - Česko, Slovensko a Maďarsko. Čtvrtý hlas proti byl rumunský.

"Poláci nás dopředu varovali, že tou cestou půjdou, že je pro ně důležitější kompromis, zachování jednoty," uvedl Prouza. "Celkem férově nám to Poláci říkali, nebylo to překvapení," dodal.

Spolupráce visegrádských zemí není podle Prouzy polským manévrem ohrožena. Předsedové vlád všech čtyř států by měli společně prosazovat některá opatření i dnes. "V4 je vždycky o tom, na čem se můžeme shodnout, proto i premiéři budou mluvit o tom, co bude společná pozice V4 pro dnešní večer," uvedl. Pravděpodobně prý půjde o tlak na silnější ochranu hranic nebo tlak na rychlejší návratovou politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …