Kvůli škrtům mají letos učitelé přijít o 560 korun měsíčně

02.04.2012 16:15

Škrt 1,9 miliardy v regionálním školství by znamenal snížení platů učitelů o 560 korun a nepedagogů o 310 korun měsíčně. Uvedlo to ministerstvo školství s tím, že návrh bude muset ještě podepsat nový šéf resortu. Vláda rozhodla, že školství letos musí ušetřit 2,5 miliardy. Kvůli tomu rezignoval ministr školství Josef Dobeš (VV), poslední den ve funkci ale se svými úředníky navrhl uspořit 1,9 miliardy v mateřských, základních a středních školách a 0,6 miliardy v rozpočtu univerzit.

Kvůli škrtům mají letos učitelé přijít o 560 korun měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Toto vázání v konečném důsledku způsobí, že průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků se sníží přibližně o částku 560 korun a nepedagogických pracovníků o 310 korun. O vázání bylo informováno v souladu s nařízením vlády ministerstvo financí," sdělilo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. Průměrný plat učitelů včetně vedoucích pracovníků škol byl loni 25.150 korun. Nepedagogové, tedy kuchařky, školníci nebo administrativní pracovníci škol, brali v průměru 14.000 korun.

Politici, dělejte něco, volá dočasný šéf resortu

"Stane se to, pokud s tím politici něco neudělají," řekl ČTK ke snížení platů někdejší Dobešův náměstek Ladislav Němec, který je nyní pověřen vedením úřadu. "Rozhodně nechci být ten, kdo se podepíše pod snížení platů ve školství. Čekám pouze do nástupu nového ministra," dodal Němec, který dříve dlouhá léta působil jako ředitel střední školy.

K poklesu by podle něj nemuselo dojít, záleží, jak kraje nastavily financování škol. Mohlo by se prý třeba stát, že by nutné úspory vzali ředitelé škol z peněz na odměny. Aby byl dopad na platy co nejmenší, chce se Němec ještě setkat s rozpočtáři krajských úřadů a projednat s nimi všechny možnosti. Školské odbory už vyhlásily stávkovou pohotovost, nehodlají přistoupit na jakékoliv škrty. O peníze se ale nechtějí nechat připravit ani vysoké školy, které si na podfinancování stěžují dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…