Kyjev je zahalen do dýmu. Rusové se snaží město obklíčit. A Ukrajinou to prý neskončí

26.02.2022 7:58

Ruské jednotky postupují do centra Kyjeva. Bitva o hlavní město Ukrajiny je v plném proudu. Po celou noc se ozývaly sirény varující před leteckými nálety. Nad ránem je hlavní město Ukrajiny zahaleno do dýmu od dělostřeleckých výbuchů. Server německého deníku Bild a další média popisují, co se v noci dělo v srdci Ukrajiny a co by se mohlo dít dál. Putin se možná nespokojí jen s Ukrajinou.

Kyjev je zahalen do dýmu. Rusové se snaží město obklíčit. A Ukrajinou to prý neskončí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Sídliště u Charkova - 24.2.2022

Podle informací ukrajinské armády byla ofenzíva ze severozápadu zastavena kolem páté hodiny ranní. „Dochází k urputným pouličním bojům. Ruské jednotky se snaží město obklíčit,“ hlásí reportéři německého deníku Bild.

Úřady vyzvaly občany hlavního města Ukrajiny, aby se schovali doma a raději nechodili k oknům. „V ulicích našeho města probíhají boje. Zachovejte klid a buďte maximálně opatrní. Pokud jste doma, nechoďte k oknům a balkonům. Zůstaňte doma, například v koupelně, a chraňte se před odraženými kulkami a střepinami střel.“

Expert na východní Evropu Alexander Wöll neočekává, že by válka na Ukrajině v dohledné době skončila.

„Nejprve to vypadalo, že ukrajinský prezident (Volodymyr Zelenskyj) bude zanedlouho zavražděn. Ale děje se to, co jsem očekával, že to bude neuvěřitelně krvavá a velmi, velmi dlouhá válka,“ uvedl profesor kultury a literatury střední a východní Evropy z Postupimi. Ruský prezident Vladimir Putin se na útok „připravoval roky“.

„Rusko chce opět připojit bývalé sovětské státy,“ řekl Wöll. V eseji z července 2021 Putin napsal, že je přesvědčen, že skutečná suverenita Ukrajiny bude možná pouze v partnerství s Ruskem.

Zkušený novinář Miroslav Karas, zahraniční zpravodaj, který působil v Polsku a v Rusku, má obavy, že u Putina s jídlem roste chuť a zastaví se teprve tam, kde narazí na tvrdý odpor.

„Málokdo si v Evropě všiml nedávného prohlášení Putina, že na Ukrajině se jedná o genocidu. Už tehdy to byl signál, že se mu něco honí hlavou. Rusko je zvyklé postupovat vojensky všude, dokud nenarazí na odpor. Tak si vzal do hlavy, že zničí Ukrajinu silou, protože byl přesvědčen o tom, že Ukrajině nepomohou partneři, ale že Ukrajina je slabá i vojensky. A řekl si: Dokud mi nebudou klást odpor, tak půjdu,“ uvedl Karas v rozhovoru pro MF Dnes.

Upozornil, že Putinova popularita v Rusku již delší čas klesá a on se rozhodl zahájit invazi na Ukrajinu, aby svou pozici opět posílil. Ruská státní média mezitím celé roky mluví o vládě v Kyjevě jako o neonacistické a vykreslují ji v těch nejhorších barvách.

Ale útokem na Ukrajinu to podle Karase neskončí. Další na řadě prý bude Kazachstán a možná i pobaltské státy, které ale dnes již patří do EU a do NATO.

„Zastaví se tam, kde mu budou klást odpor. Já se obávám o další teritoriální nároky Kremlu. Asi nepůjdou dál na západ, ale jsem přesvědčen o tom, že v Putinově hlavě se rodí a dnes už prakticky začala anexe Běloruska. Velké, ale opravdu velké obavy mám o Kazachstán, kde se čtvrtina obyvatel hlásí k ruské národnosti. A obavy mám i o pobaltské země,“ prohlásil Karas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…