Kyjev neplní minské dohody, stěžuje si Putin

19.08.2016 21:54

Na schůzi ruské bezpečnostní rady svolané dnes na sevastopolské letiště Belbek na Krymu ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Ukrajina podnikla pokus o diverzi na Krymu, protože si nepřeje nebo není schopna plnit minské mírové dohody. Zdůraznil však, že Rusko nehodlá s Ukrajinou kvůli incidentu přerušit diplomatické styky. České čtenáře o tom informovala ČTK.

Kyjev neplní minské dohody, stěžuje si Putin
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Putin zkritizoval ukrajinské vedení za údajnou diverzní akci z předminulého víkendu, při které prý ukrajinská tajná služba vyslala na Krym diverzní skupiny s cílem destabilizovat tam situaci. Ukrajinci podle Moskvy při akci zabili dva ruské vojáky.

Incident dle ČTK ještě více vyostřil vztahy obou zemí a vedl k posilování armádních sil na obou stranách administrativní severokrymské hranice. Kyjev jakýkoli diverzní akt popírá.

„Kyjev nechce nebo z nějakých důvodů nemůže plnit minské dohody. A nedokáže vysvětlit vlastnímu národu hrubé chyby ve vlastní sociální a hospodářské politice,“ uvedl k tomu dnes ruský prezident. Putin nicméně věří, že na ukrajinské straně zvítězí zdravý rozum, citovala agentura TASS prezidenta z obvykle přísně utajované schůze bezpečnostní rady. „Nechceme přerušit naše vztahy, přestože Kyjev si nepřeje mít plnohodnotné styky na úrovni velvyslanců. Budeme přesto vytvářet možnosti pro jejich podporu a rozvoj,“ zdůraznil.

Putin narážel na diplomatický spor o osobu nového ruského velvyslance v Kyjevě. Ten vypukl koncem července, kdy odvolal z Kyjeva dosavadního velvyslance Michaila Zurabova a o pár dní později Rusko v souladu s diplomatickými zvyklostmi požádalo Ukrajinu o souhlas (agrément) s vysláním nového velvyslance Michaila Babiče. Odpovědi Kyjeva se ale Moskva nedočkala.

ČTK připomíná, že Moskva po incidentu s údajnými diverzanty hrozila Ukrajině trestem, zatím ale navzdory výhrůžkám k žádné konkrétní odvetě nepřikročila. Rusko dnes nicméně rozšířilo zprávy o začátku vojenského cvičení na Krymu, jehož součástí je nácvik logistických operací pozemních a námořních sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…