Kyjev si řekl o německé rakety. A starosta boxer k tomu poslal do Berlína vzkaz

20.01.2024 12:19

Zanedlouho uplyne 700 dní od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil vojákům vtrhnout na Ukrajinu. Kyjevský starosta Vitalij Kličko prohlásil, že Ukrajina teď prožívá těžkou dobu. Na frontě není dost munice, ani dost vojáků. A Němci by si podle něj měli uvědomit, že brzy může být válka v celé Evropě. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad plány Donalda Trumpa.

Kyjev si řekl o německé rakety. A starosta boxer k tomu poslal do Berlína vzkaz
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Válka na Ukrajině trvá 696 dní a vládce v moskevském Kremlu dává najevo, že na jeho cílech, které oznámil, když vydal rozkaz ke vpádu na Ukrajinu, se nic nezměnilo. Stejně jako 24. února 2022, trval i teď v lednu 2024 na tom, že Ukrajina má být denacifikována a demilitarizována.

Situace na frontě je prý napjatá. Mezi vojáky vyrazil starosta Kyjeva Vitalij Kličko a to, co slyšel, ho nepotěšilo. Obránci vlasti si stěžovali na velký nedostatek munice a nedostatek čerstvých posil. V rozhovoru pro nejčtenější německý deník Bild Kličko nešetřil kritickými slovy.

„Už několik měsíců je šílený, obrovský nedostatek munice. Munice je problém číslo jedna, když máte co do činění s frontovou linií,“ uvedl starosta ukrajinského hlavního města s tím, že tlak z ruské strany je v poslední době „šílený“. V této souvislosti si postěžoval na německé rozhodnutí z polovin týdne neposílat na Ukrajinu rakety dlouhého doletu Taurus. „Včerejší rozhodnutí bohužel nebylo ve prospěch Ukrajiny," poznamenal Kličko.

Taurus je pro Ukrajinu tak důležitý, protože rakety mohou svým doletem narušit logistiku ruských vojsk. To by zvýšilo bezpečnost ukrajinských vojáků a občanů. Kromě toho by Taurus mohl být použit k ničení ruských skladů zbraní, zdůraznil Kličko.

Kyjevský starosta zdůraznil, že teď panuje doba, kterou by Ukrajinci označili za těžkou, ale ostatní Evropané by si měli uvědomit, že zanedlouho může podobně těžká doba panovat i u nich.

„Rád bych proto využil této příležitosti a poslal Německu vzkaz: Bráníme naši zemi, ale také celou Evropskou unii. Nikdy bychom neměli Rusko podceňovat. Putin půjde tak daleko, jak mu dovolíme. Každý německý politik si to musí uvědomit. Válka je nyní na Ukrajině. Může se z ní stát válka v Evropě."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v téže době pozval kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa na Ukrajinu. Trumpovy plány na ukončení války označil za nebezpečné.

„To znamená, že říká, že bude rozhodovat sám - o Rusku ani nemluvím - bez obou stran, tedy i bez nás... To znamená, že pokud jeho nápad, který nikdo neslyšel, nebude pro nás, naše lidi, fungovat, tak stejně udělá všechno pro to, aby ho prosadil. A to je to, co mě trochu znepokojuje," vysvětlil.

Navzdory tomu, že je podle Klička situace na Ukrajině momentálně extrémně složitá, podle agentury Reuters už se Ukrajinci pustili do obnovy poničených měst. Jedním z takových měst je Trostianec, město zdevastované válkou.

„Věříme, že naše město bude ještě lepší, ke škodě našich nepřátel," řekla 60letá Natalia Androsová, jedna z mnoha místních obyvatelek.

Trostianec je jednou ze šesti osad, které byly přestavěny ze státních prostředků v pilotním programu s cílem rozvinout dovednosti a zkušenosti potřebné pro pozdější mnohem širší rekonstrukční úsilí. Starosta Jurij Bova řekl, že se krátí čas na to, aby se městům vrátil život, jinak hrozí ztráta milionů Ukrajinců, kteří by mohli pomoci přebudovat zemi, ale kteří by po delším pobytu v exilu zvolili radši život tam, než návrat na Ukrajinu. Podle agentury Reuters opravami prochází i město Ochtyrka. Většina škol byla opravena s novými okny, střechou nebo protileteckými kryty, a to z velké části díky mezinárodním dárcům.

Některým Ukrajincům se však tato snaha vlády nelíbí. Mají za to, že napřed je třeba peníze vydat na armádu a teprve poté, co bude dosaženo vítězství, bude možné vkládat peníze do obnovy měst.

Druhá skupina obyvatel tvrdí, že Ukrajina nesmí investovat jen do armády, ale např. také do obnov měst, protože takové projekty pomohou udržet ekonomiku v chodu, vytvoří se zdroje pro financování armády a ještě by se mohli chtít Ukrajinci vrátit domů. Alespoň někteří.

Orysia Lutsevych z think-tanku Chatham House v Londýně prohlásila, že úředníci musí urychleně odemknout ekonomický potenciál Ukrajiny obnovením růstových příležitostí generujících příjmy, které mohou pomoci porazit Rusko. „Vojáci vyhrávají bitvy, ale ekonomiky vyhrávají války. Je to součást stejné rovnice, řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemáte zbraně,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 20.01.2024 16:15:50
nemáte vojáky!! Po 700 dnech. Tak proč jste provokovali Rusko? Proč jste zabíjeli na Donbasu rusky mluvící Ukrajince od roku 2014? To jste si mysleli, že to tak Rus nechá? Doufám, že budete odstrašující příkladem pro ty další státy co dělají obdobnou politiku proti Rusku! Že už nikdo nebude věřit Západu a USA a nenechá se zatáhnout do podobného konfliktu. Z mého pohledu za mne nebojujete. Já z Ruska strach nemám a nevěřím, že když nebudeme provokovat jako Ukrajina, že by nás napadlo. To je jenom strašení obyvatelstva a odvracení pozornosti od ostatních problémů. Nedokážete bojovat ani za sebe, pomoc jste z velké části zprivatizovali, muže jste poslali vědomě na smrt, další před vámi, ne před Ruskem, utekli tak tu nehlásejte, že bojujete za země Evropy. Svoji vlastní zemi jste v zájmu USA zničili a nyní chcete aby byly zničeny i ostatní. Konečně požádejte Rusko o mírová jednání! Samozřejmě podmínky pro vás budou daleko horší než by byly v dubnu 2022, ale pořád budou lepší než ty za půl roku, rok!

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…