Kyjev zavádí kontroly pasů na hranici se separatistickým východem

06.11.2014 13:06

Ukrajinské úřady zavedly pasové kontroly na hranicích se separatistickými oblastmi na východě země. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Kyjev zavádí kontroly pasů na hranici se separatistickým východem
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Všichni Ukrajinci i cizinci budou podle nového nařízení muset předložit svůj pas, aby mohli vstoupit do zóny pod kontrolou proruských povstalců či tuto zónu opustit, uvedl v prohlášení ukrajinský státní úřad pro ochranu hranic.

Opatření je podle agentury AFP určeno k izolaci zmíněných teritorií po sedmi měsících ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal přes 4000 mrtvých.

Oznámení o pasových kontrolách přichází den poté, co ukrajinská vláda sdělila, že pozastaví výplatu sociálních dávek a dalších dotací v průmyslovém regionu Donbas, ovládnutém proruskými rebely.

Kyjev zpřísnil svůj postoj k Doněcké a Luhanské oblasti po volbách, které tam proruští separatisté uspořádali v neděli. Rebelové si v nedělních volbách nechali potvrdit vedení svých neuznávaných „republik" na východě Ukrajiny. Výsledky respektuje Moskva, Západ a Kyjev naopak hlasování neuznaly a označily ho za porušení mírových dohod.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…