LBG, LGDP, LG... Kanadský premiér nemohl menšinám přijít na jméno. I v Česku se smějí

22.09.2021 11:52 | Ze sítí

Kanadský premiér Justin Trudeau vyhrál volby. Ale nevyhnul se faux pas. Když hovořil před kamerami o menšinách, písmenka mu skákala páté přes deváté. Ale nakonec se mu podařilo říct LGBTQ++. Menšin totiž stále přibývá. Jeho přeřekům už se směje moderátor CNN Prima News Michal Půr.

LBG, LGDP, LG... Kanadský premiér nemohl menšinám přijít na jméno. I v Česku se smějí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Kanadský premiér Justin Trudeau se sanží vyslovit zkratku LGBTQ+

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí
Česko volby teprve čekají, Kanada už je má za sebou. Velké změny se neodehrály. V čele země stále zůstává současný premiér a lídr kanadských liberálů Justin Trudeau. Ovšem liberálové nemají v kanadském parlamentu většinu, tudíž bude Trudeau muset vyjednávat.

Trudeau je známý tím, že je progresivní a podporuje práva LGBT lidí. Ovšem zkratka LGBT je podle některých odborníků zastaralá, protože neobsahuje zmínky o dalších genderech a sexualitách. Když hovořil ke shromážděným podporovatelům, Trudeau se snažil rozšířenou zkratku vyslovit. Ale nešlo mu to. Písmenka se nechtěla premiérovi dostat z úst ve správném pořadí. „Nikdy se nebudu omlouvat za to, že se zasazuji za práva LGDP, LG, LBG...“ zkoušel premiér, než s povzdechem našel správnou zkratku, tedy LGBTQ++. Měl i nápovědu z publika.

Zkratka LGBTQ+ označuje jednak lesby (L), gaye (G), bisexuály (B), transsexuály (T), „queer“ (v doslovném překladu „divní“ nebo „jiní“ – Q) a plus jsou v podstatě vyjádření „a další“. Tato verze je používána, protože menšin a jejich definic stále přibývá, například Dukeova univerzita eviduje „hledající se“, „mezipohlavní“, „dvouduché“, androgynní, asexuály a pansexuály.

Šéfredaktor Info.cz Michal Půr už se nechal slyšet, že by podobný skeč mohl být ve známém komediálním pořadu Monty Pythonův létající cirkus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…