LIDEM zůstává ve vládě, zrušila usnesení o odchodu ministrů

08.01.2013 19:00

To, o čem se spekulovalo, se stalo skutečností. Strana LIDEM zůstává ve vládě, s ODS a TOP 09 bude vyjednávat o nové koaliční smlouvě, která by měla být hotova do konce ledna.

LIDEM zůstává ve vládě, zrušila usnesení o odchodu ministrů
Foto: red
Popisek: Logo strany LIDEM

"Vedení strany dnes zrušilo předvánoční usnesení o odchodu svých ministrů z vlády k 10. lednu," řekla novinářům předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake v úterý v podvečer.

Nejmenší vládní strana podle své šéfky "vyslyšela žádost" koaličních partnerů. "Je to pragmatické, realistické rozhodnutí. Není to nic, z čeho bychom byli celí šťastní, a neočekáváme, že z toho vyjdeme pouze s tím, že nás všichni budou chválit," připustila vicepremiérka.

V nově chystané koaliční smlouvě chtějí LIDEM prosazovat své priority. Mezi nimi Peake na tiskové konferenci po jednání stranické republikové rady i jejího neformálního poslaneckého klubu zmínila schválení zákona o úřednících, přijetí balíčku snižujícího byrokracii a zákona o dohledu nad financováním politických stran, které má vláda vláda na stole ve středu. LIDEM také chtějí závazek, že v tomto volebním období už nebudou zvyšovány daně, a chtěli by též přijetí chystaného zákona o státním zastupitelství.

Původně prý plánovali ministři LIDEM své demise...

Vedení LIDEM před Vánoci rozhodlo, že straničtí ministři opustí kabinet k 10. lednu poté, co premiér Petr Nečas (ODS) po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal Peake z postu ministryně obrany. Vadily mu její rychlé personální kroky ve vedoucích funkcích ministerstva, které udělala den po nástupu.

Toto usnesení dnes Peake označila za "zcela adekvátní reakci" na porušení koaliční dohody o výměně resortů dopravy a obrany. Vedení LIDEM je dnes zrušilo. Peake už mezi svátky začala dávat najevo, že právě takový postoj má její podporu, minulý týden z vedení strany rezignoval poslanec Viktor Paggio, který byl pro odchod do opozice.

S kritikou na svoji hlavu prý Peake počítá

Peake novinářům řekla, že počítá s kritickými hlasy na rozhodnutí ve vládě zůstat. "Bude se mluvit o tom, že zůstáváme ve vládě proto, abychom byli u koryt, abychom si pod zadky udrželi ministerská křesla," myslí si Peake. Zdůraznila ale, že pokud chce politik určitou věc prosadit, musí to činit skrze programové prohlášení vlády. "Z opozice neprosadíte téměř nic," dodala šéfka LIDEM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…