Lajčák: Pověst V4 pošramotil postoj k migraci

28.12.2018 13:51

Předsevzetí napravit pověst visegrádské čtyřky (V4), což je regionální uskupení Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, se slovenskému předsednictví daří naplňovat „střídavě“. Řekl to slovenské agentuře TASR šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Lajčák: Pověst V4 pošramotil postoj k migraci
Foto: SMER-SD
Popisek: Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák

Vnímání V4 podle Lajčáka „pošramotil“ především postoj k migraci. „To, že jsme odmítli kvóty, je správný postoj. Provázen je však rétorikou, kterou evropští partneři vnímají jako neakceptovatelnou,“ usoudil slovenský diplomat, aniž upřesnil, kdo se takové rétoriky dopouštěl.

„Jde nám o to, aby se partneři na nás nedívali jako na jedno neidentifikovatelné území, odkud přicházejí problémy. Chceme oddělit ty procesy, které probíhají vůči Polsku a Maďarsku, od celkového vnímání regionu,“ objasnil Lajčák.

Jak známo, Varšava a Budapešť jsou ve sporu s Bruselem kvůli pojetí demokracie a právního státu, zatímco Bratislava se hlásí k jádru Evropské unie a Slovensko jako jediné z V4 přijalo euro.

Slovenské předsednictví se podle Lajčáka snaží ukázat, že V4 má zkušenosti a nápady, které mohou být užitečné. Až dosud uspořádalo více než 110 akcí, další stovka má následovat v dalším pololetí. V únoru má s V4 znovu jednat německá kancléřka Angela Merkelová, v březnu by mohl do Bratislavy opět přicestovat francouzský prezident Emmanuel Macron. V4 se podle Lajčáka také podařilo dohodnout, že z prostředků poskytnutých na řešení migrace koupí čtyři lodě pro libyjskou pobřežní stráž.

Lajčák tento měsíc vzal zpět svou demisi, kterou původně předal hlavě státu v reakci na to, že slovenští poslanci odmítli migrační pakt OSN. Nakonec se ale rozhodl setrvat v čele Ministerstva zahraničí. Lajčák samotný dokument OSN obhajoval. Jako nedávný předseda Valného shromáždění OSN se na jeho přípravě také významně podílel.

Změnu postoje k rezignaci Lajčák zdůvodnil podporou, které se mu dostalo kromě jiných také od vrcholných politiků Slovenska. A také nadcházejícím předsednictvím Slovenska v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v roce 2019.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…