Láme se to? Kyjev hledí s obavami na Slovensko i na USA

06.10.2023 6:50

Projevuje se únava Západu z Ukrajiny? Politické zemětřesení v USA, polské výroky o tom, že vláda ve Varšavě se teď zaměří na posílení své armády, Britové varují, že ubývá munice, kterou lze poslat Ukrajině a slovenské volby, které Robert Fico vyhrál mimo jiné s heslem „už ani náboj Ukrajině“ opravdu naznačují, že by se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svými ministry měl začít znepokojovat.

Láme se to? Kyjev hledí s obavami na Slovensko i na USA
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Robert Fico

Velká Británie a další spojenci v NATO varují, že pomalu dochází vojenské vybavení, kupříkladu munice, kterou lze odeslat na Ukrajinu. A pokud chce Západ dál podporovat Ukrajinu, měl by navýšit zbrojní produkci.

Britské upozornění přichází v atmosféře, kdy vláda v Polsku těsně před říjnovými volbami oznámila do světa, že v tuto chvíli nebudou na Ukrajinu posílat další zbraně, protože prioritou vlády ve Varšavě bude posílení vlastní armády.

A do třetice nastal v USA nevídaný politický otřes, když část republikánů politicky popravila předsedu dolní komory Kongresu, čímž zařídili to, že Ukrajina alespoň dočasně přišla o americkou podporu, protože v dohodě o prozatímním financování veřejné správy v USA, demokraté s republikány nezahrnuli prostředky na pomoc Ukrajině. Prezident Biden v této souvislosti vyslovil určité obavy.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
A jako by tohle všechno nestačilo, volby na Slovensku vyhrál Robert Fico se stranou Směr s heslem „Už ani náboj Ukrajině“.

Znamená to, že podpora pro Ukrajinu slábne? Tuto otázku si položil server katarské televize Al-Džazíra.  A hned nabídla odpověď analytičky Evropského politického centra Teony Lavrelašvili, podle které může současná situace naznačovat, že dosavadní spojenci Ukrajiny budou otevření k hledání „pragmatického řešení“ konce války.

Sean Hanley, docent komparativní středoevropské a východoevropské politiky na University College London, serveru Al-Džazíra řekl, že vláda v Kyjevě bude s obavami sledovat odklon slovenské vlády od vojenské podpory svého východního souseda, „protože to signalizuje, že mezi spojenci nastupuje ukrajinská únava“. Nemluvě o tom, že v zemích, jako je Bulharsko či Chorvatsko, jsou proruské nálady ještě výraznější než momentálně na Slovensku.

Lavrelašvili dodala, že u Fica nakonec také převládne v diplomatických záležitostech pragmatický přístup i když navenek bude rétoricky ostrý.

„Pozorovatelé také říkají, že Slovensko s největším rozpočtovým deficitem eurozóny, který letos činí téměř 7 procent hrubého domácího produktu (HDP), potřebuje fondy EU na modernizaci a obnovu, což znamená, že se Fico může dvakrát rozmyslet, než přitíží Bruselu,“ upozornil server katarské televize.

A je třeba dodat ještě jednu věc.

Ačkoli Fico volby jasně vyhrál se ziskem 23 procent hlasů, koaliční vláda ještě není definitivně ustavena. Od prezidentky Zuzany Čaputové Fico dostal 14 dní na jednání o koalici. Fico si může vybrat mezi větším počtem potenciálních koaličních partnerů a je otázka, co jim nabídne, případně co budou požadovat za vstup do vlády.

A na Slovensku ještě stále existuje teoretická možnost, že vznikne vláda bez Smeru Roberta Fica, kterou by mohl sestavit Michal Šimečka coby lídr Progresivního Slovenska. Tato strana skončia ve volbách druhá s 18 procenty hlasů a matematicky může získat většinu ve stopadesátičlenném slovenském parlamentu. I když tady by šlo o vládu názorově poněkud různorodou, protože by v ní na jedné straně seděli liberálové z Progresivního Slovenska na jedné straně a zarytí konzervativci z Křesťansko-demokratického hnutí (KDH) na straně druhé.

Slovenský server Pravda.sk uvedl, že Šimečka by v rámci sestavování koalice mohl přepustit post předsedy vlády lídrovi třetí nejsilnější strany Hlas Peteru Pellegrinimu.

„Šimečka sice opakuje, že post premiéra patří nejsilnější straně v rámci koalice, ale ne moc přesvědčivě. Pokud se bude chtít dohodnout, tento post bude muset zřejmě obětovat. Pokud je pro PS Směr a návrat Fica takovým nebezpečím, musí být při koaličních jednáních flexibilní,“ uvedl server.

 A pak je tu ještě poměrně nevyzpytatelný Igor Matovič se svým hnutím Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Získal takřka 9 procent hlasů, ale v předchozím volebním období ukázal, že jako koaliční partner umí všechny ostatní politické hráče zaskočit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To by mne zajímalo co, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 06.10.2023 9:06:16
Západ považuje za pragmatický přístup v otázce Ukrajiny. Asi posílání dalších Ukrajinců na smrt. Úžasná je ta zmínka o potřebě dotací EU ze strany Slovenska. To už se dá nazvat vydíráním. A stejné to bude i u nás pokud v příštích volbách nevyhrají ti správní. Jsme podle Pekarové, Síkeli, Fiali "údajně" nezávislí na ruských zdrojích. Ale stali jsme se 100% závislí ve všem na rozhodování nikým nevolených lidí z EU. Tak nevím co je ve výsledku horší. My už si nemůžeme bez povolení ani uprdnout!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…