Langšádlová tady mudruje, ale na jednání nebyla! udeřil Okamura. Vyhrocené jednání Sněmovny o migraci

24.05.2018 10:35

Poslanecká sněmovna se rozhodla projednávat důsledky podpisu marrákešského protokolu, jenž za Česko v souvislosti s migrací podepsal ministr vnitra Lubomír Metnar.

Langšádlová tady mudruje, ale na jednání nebyla! udeřil Okamura. Vyhrocené jednání Sněmovny o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Předseda SPD Tomio Okamura uvítal, že Sněmovna tento bod zařadila na program. „Dovoluji si navrhnout znění jednovětného usnesení: Migrační a azylová politika ČR musí zůstat v plné kompetenci ČR,“ podotkl úvodem Okamura a vyzval vládu, aby zaujala nesouhlasné stanovisko se zněním marrakešského protokolu. 

Následně z deklarace citoval, například zdůraznil, že partneři rabatského procesu upřednostňují dobrovolný návrat. „Myslím, že pro nás, jako pro SPD, je nepřijatelné, abychom salámovou metodou ukrajovali ze svrchovanosti České republiky a předávali pravomoce mimo naši kontrolu,“ podotkl Okamura.

„Lubomír Metnal se nevymezil proti protokolu. Proti protokolu se naopak vyjádřil ministr vnitra Maďarska,“ sdělil dále Okamura a souhlasí s maďarským zástupcem. „Námitka, že nás tento postoj vlády k ničemu nezavazuje, je dětinská. Na základě jakého mandátu pan ministr jednal?“ zeptal se dále Okamura. 

„Uvedený protokol je faktickou legalizací migrace. Protokol vyzývá ke zrušení postihu za nelegální vstup do země. To je fatálně nebezpečné pro naši zemi. Jak víme, blíží se také základní revize dublinského protokolu,“ řekl Okamura. Jestli odsouhlasíme pravomoce na nadnárodní úroveň, zbavíme se podle Okamury de facto suverenity národa.

„Nevymezení se proti marrákešskému protokolu, znamená de facto zradu našeho národa,“ dodal. Ve svých slovech zmínil také Istanbulskou úmluvu. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na slova Tomio Okamury zareagovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Jste tak velký demagog, nebo máte tak hluboké neznalosti?“ rozčílila se na Okamuru poslankyně. „Chci upozornit na to, že usnesení je naprosto v rozporu ze závazky, ke kterým jsme přistoupili již při našem vstupu do Evropské unie,“ sdělila Langšádlová velmi rozhorleně. Spoustu věcí kolem migrace podle ní musíme řešit společně,“ dodala.

„Je komické, že paní Langšádlová nebyla na jednání výboru a teď tady mudruje,“ zareagoval následně Okamura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…