Langšádlová z Topky bušila do Faltýnka: To je naprostý nesmysl!

15.03.2019 10:16

Obecně platí, že za konkrétní resort a jeho agendu ve vládě odpovídá příslušný ministr. Zdá se však, že v hnutí ANO to může být jinak. První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek totiž v Poslanecké sněmovně prohlásil, že si sám vzal mandát k vyjednání lepších podmínek ve věci výběru mýta v ČR, ačkoli není ministrem dopravy. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová má za to, že Faltýnkův postup v této věci byl absolutně nepřijatelný.

Langšádlová z Topky bušila do Faltýnka: To je naprostý nesmysl!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

„Sám jsem si vzal tento mandát. Tento politický mandát. Nežádal jsem mandát od pana ministra. Ani jsem ho po něm nechtěl,“ uvedl Faltýnek s tím, že jako poslanec měl právo získat příslušné informace a pracovat s nimi, jak uzná za vhodné.

O těchto slovech rozmlouvaly v Událostech komentářích dvě Heleny. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Válková poznamenala, že v jisté fázi řešení problémů je přípustné, když se do věci ten či onen poslanec vloží. „V určité fázi je naprosto přípustné a myslím si, že i standardní. A že by žádný politik nečinil jinak, když má možnost ušetřit. V jiné fázi, když už běží veřejná soutěž, když už to řízení běží, tak se vystavuji riziku, že zakázka bude zrušena,“ uvedla Válková.

Faltýnek se podle ní vždy zajímal o dopravu, takže jako poslankyně chápe, proč se ve výběru mýta angažoval. Ale členka ANO by prý chtěla vidět, jak to angažmá konkrétně vypadalo. „Ale já bych chtěla vědět obsah toho, o čem hovořil. A to v té jeho řeči nebylo,“ řekla.

Langšádlová byla podstatně ostřejší. „Tady zkrátka došlo k rozsáhlé policejní razii a evidentně se jedná o rozsáhlou chobotnici, která se týká i zástupců hnutí ANO,“ pravila Langšádlová. Faltýnek podle ní neodpověděl, proč jednal tak, jak jednal. A kdo všechno o jeho aktivitách věděl.

Nemluvě prý o tom, že pan Faltýnek sice v Poslanecké sněmovně hovořil o dojednání dodatků ke smlouvě s firmou Kapsch, které umožnily odstartovat veřejné výběrové řízení na provozovatele mýtného systému v ČR, ale policie ho údajně slyšela rozmlouvat o problematice mýta v závěru roku 2017, kdy už byly tyto dodatky uzavřeny.  Proto Langšádlová považuje Faltýnkovu argumentaci za nesmyslnou. „To je  samo o sobě naprostý nesmysl,“ uvedla doslova politička. K jednáním tedy docházelo už v okamžiku, kdy běžela soutěž na výběr provozovatele mýta.

Válková se však okamžitě ohradila. „Rozhodně odmítám takové formulace o korupci, podezření z korupce, velké razii a souvislost s nějakou korupcí. To už jsme tady měli a je to nuda,“ zaznělo z úst bývalé ministryně spravedlnosti.

Podobně ostrá slova podle ní zaznívala i v souvislosti se zásahem policie na Úřadu vlády ČR v roce 2013. Další tvrdá slova zaznívala v souvislosti s firmou Čapí hnízdo, kde Faltýnek nakonec nebyl obviněn.

Uznala, že ve věci mýta se Faltýnek choval riskantně. Premiér ale vůbec nemusel vědět o tom, že taková jednání probíhají. „On neví někdy o dost důležitých věcech, má toho tolik. A má pocit, že chce řadu věcí řešit sám a tím pádem mu mohou některé věci uniknout“.

Ke kauze se vyjádřil také mluvčí firmy Kapsch David Šimoník. „Já bych chtěl nejprve v úvodu říci, že za společnost Kapsch odmítáme jakékoli mediální a jiné spekulace o tom, že by jakýkoli zaměstnanec firmy Kapsch, včetně generálního ředitele, spáchal jakýkoli trestný čin,“ zdůraznil Šimoník.

Doplnil, že přesnou statistiku o tom, kolikrát se ředitel firmy Kapsch Karel Feix mohl vidět s panem Faltýnkem, si firma nevede. Generální ředitel se setkává s politiky i s novináři a vysvětluje postoj firmy ke kauze mýto.

„Jsme opět svědky mediální štvanice proti firmě Kapsch a proti generálnímu řediteli,“ pokračoval Šimoník s tím, že se média dostala k neveřejným dokumentům, které se neměly dostat na veřejnost. Generální ředitel společnosti Kapsch se k tomu nesmí vyjadřovat z obchodních i policejních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…