Langšádlové akce o propagandě, kde Jakub Janda varoval před PL: Lidovec chtěl zakazovat, mazat, blokovat. A pak přišel Schwarzenberg a „magoři, volové a extremisté“

29.02.2016 17:32

REPORTÁŽ „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň?“ Konferenci pod tímto názvem, zabývající se ruskou propagandou, pořádal v pondělí v Poslanecké sněmovně spolek Evropské hodnoty. Akci zaštítila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Mezi posluchači seděli někdejší eurokomisař Štefan Füle, proruský aktivista Alexandr Barabanov či šéf Občanského institutu Roman Joch. Během semináře dorazil i Karel Schwarzenberg.

Langšádlové akce o propagandě, kde Jakub Janda varoval před PL: Lidovec chtěl zakazovat, mazat, blokovat. A pak přišel Schwarzenberg a „magoři, volové a extremisté“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

Ruská propaganda je vedena vysoce profesionálním způsobem, v každé evropské zemi jsou akcentována jiná témata a jejím cílem není primárně vykreslit Ruskou federaci jako hodnou a nejlepší zemi, ale naopak rozbourat jednotu Evropy, vyvolat v lidech nedůvěru ke všemu, co se v médích objeví. Jde o válku vedenou nevojenskými prostředky a agenti kremelské propagandy by neměli být připuštěni do veřejné debaty, měli by být mazáni na sociálních sítích a rušeny jejich webové stránky. I takto by se dal shrnout seminář, který v pondělí dopoledne v Poslanecké sněmovně řešil, jak ruskou dezinformační kampaň porazit.

Jakub Janda z Evropských hodnot hned v úvodu konference upozornil, že tématu ruské propagandy by se měla věnovat nejvyšší pozornost na vysoké politické úrovni, a právě proto se akce koná v parlamentu. „Vnímáme velkou hrozbu ruské dezinformační kampaně, která zasahuje nejenom ČR a nejenom migrační debatu. Je zásadní, aby svobodné společnosti dokázaly této kampani rozumně čelit v rámci liberální demokracie,“ uvedl Janda.

Fámy, mýty a konspirační teorie

Ruská propaganda na území České republiky je podle poslankyně Heleny Langšádlové závažným tématem. „V souvislosti s děním na Ukrajině, migrací a válkami na Blízkém východě se začalo v našem prostoru šířit mnoho informací, o kterých se dá říct, že jde o součást propagandy. Jde o fámy, mýty či konspirační teorie. Propaganda míří na zpochybnění EU, o kterou je opřena naše prosperita, ale i bezpečnost,“ sdělila Langšádlová s tím, že EU po válce založili „moudří pánové“, aby zabránili dalším válečným konfliktům.

„Českým národním zájmem je zůstat pevnou součástí EU i NATO. Zvedají se ohlasy o slovanské vzájemnosti nebo o křesťanských hodnotách a tvrdí se, že Putin tyto hodnoty hájí. Mně jako křesťance z toho jde mráz po zádech. Naše společnost není dokonalá, ale musíme velmi dobře rozpoznávat, kdo tady a za jakým účelem co šíří. Jsem přesvědčena, že všechny výzvy a rizika zvládneme,“ dodala poslankyně TOP 09.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal je přesvědčen, že ruská propaganda u nás rozhodně není náhodná, má svůj účel. „S ruskou propagandou hlavně musíme začít něco dělat,“ sdělil Gabal a věnoval se nejprve porovnání kvality života lidí v Rusku a ve střední a východní Evropě. V některých oblastech podle něho Rusko vykazuje znaky rozvojové země. Střední a vyšší vrstvy ruského obyvatelstva prý odcházejí na Západ, což samozřejmě samotnému ruskému státu a jeho hospodářství škodí. Navíc podle Gabala od doby, kdy Putin přišel k moci, došlo k brutálnímu propadu ruského rublu. „Čím jste v Rusku bohatší, tím složitější máte život. Proto bohatí utíkají na Západ,“ myslí si Gabal.

„Rusko je vojensky, politicky a mediálně ve válce a pravděpodobně chystá eskalaci. Je to patrné z toho, jak podřídilo svoji mediální komunikaci těmto tématům. Likviduje tím polaritu, volnost médií, likviduje domácí oponenty. Roste mediální agresivita a zvyšuje se destruktivní až nepřátelský tón. Rusko se snaží štěpit veřejné mínění z hlediska pravdivosti jakékoli informace a prosazování svých komunikačních cílů. Taková ta teze, že nic neplatí a nic není pravda, je paradigma, které udržují, a je efektivní,“ soudí Ivan Gabal.

Jaké jsou podle lidoveckého poslance cíle takové ruské komunikace? „Dezinformace a komunikace výrazným způsobem zakrývá imperiální aktivitu nesenou vojenskými prostředky. Ať se to týká operací na Ukrajině, letadla MH17 nebo operací v Sýrii. Současně jde především o jednostrannou eskalaci konfliktu v Sýrii proti syrskému obyvatelstvu, což je líčeno jako válka proti Islámskému státu, ačkoli proporce cílů, na které ruské síly útočí, tomu neodpovídá. Riziko eskalace do mimořádně velkého konfliktu je silné a v tom je ruská propaganda na hraně, hraje si s ohněm,“ varoval.

„Rusko se explicitně snaží posilovat hysterii v souvislosti s migrační krizí, když říká, že islám se rovná terorismus, a tlačí tím Evropu do otázek vnitřní vlastní soudržnosti,“ konstatoval Gabal s tím, že v tom je Rusko velmi úspěšné. „Rusko prohlubuje vnitropolitické napětí v zemích V4 a rozeštvává západní se střední a východní Evropou. Je tu snaha posílit proruskou pozici České republiky více či méně explicitní snahou o rozklad současné vládní koalice a jejím nahrazením nějakým hradním želé. Jak se bránit? Potřebujeme zvyšovat pružnost a systematicky se věnovat analýze ruské manipulativní komunikace a monitorovat média a ruské veřejné mínění,“ navrhuje poslanec KDU-ČSL.

Podle něho je prioritní výstavba společné evropské pozice a komunikace. Musí prý jít o pozitivní analytickou komunikaci místo apriorního negativismu. „Prioritou je široká podpora udržení západní orientace otevřené, liberální a společné Evropy. Jak omezit Rusko? Měli bychom nastartovat debatu o odebrání ruského pořadatelství mistrovství světa ve fotbale. Pro Rusko to má mimořádnou symbolickou cenu, a tím pádem je to pro ně bolestivé téma,“ uvedl jako příklad poslanec Gabal. Také si prý musíme uvědomit, že s námi žije početná ruská komunita, u které bychom měli posilovat jejich demokratické znalosti a naše hodnoty.

Mazat, blokovat a izolovat webové servery ruské propagandy, burcoval Gabal

„Důležité jsou aktivní justiční kroky proti ruské dezinformační aktivitě. Když narušuje ústavní pořádek, je třeba to začít trestně stíhat. Je nutné, aby se ruské propagandě zvyšovaly náklady všemi prostředky – mazáním, blokováním a izolováním jejích webových serverů, e-mailových komunikací, Facebooku, aktivních exponentů a agentů až po policejní a justiční kroky. Proruské trolly mazat, vůbec žádnou diskusi nevést. Jestliže s nimi budeme diskutovat, účel jejich kampaně ještě znásobíme,“ doplnil Ivan Gabal s tím, že navíc by bylo třeba značně snižovat počty diplomatů na ruských ambasádách, protože kupříkladu v Praze je jich prý jako v době okupační moci.

Podle Jakuba Kalenského, který je českým zástupcem v unijním týmu bojujícím s ruskou propagandou, Rusko zcela otevřeně používá média jako zbraně a je v permanentní válce. Pouze vede válku jinými prostředky. Kremelská média prý zcela vědomě slouží vojenským cílům Ruské federace. „Stále platná vojenská doktrína Ruské federace z roku 2014 říká: Rusko je ve stavu permanentní války, kterou vede nevojenskými prostředky,“ řekl Kalenský a dodal, že kremelská média jsou ve svém tažení velice úspěšná. „A pokud by to stále nebylo jasné, cituji slova ruského ministra obrany Sergeje Šojgu: nadešel čas, kdy si musíme uvědomit, že článek, fotka a video, to všechno je jenom nový druh zbraně,“ zmínil.

Kalenský je přesvědčen, že tisíce profesionálů dezinformace den co den šíří za štědré peníze a velice se jim to daří. Dezinformační kampaň prý dosahuje vojenských cílů nevojenskými prostředky, což je hybridní válka.

Zástupce ředitele spolku Evropské hodnoty Jakub Janda hovořil o vlivu ruské propagandy na české občany. Všechno prý posiluje pocit mnichovanství, kdy si lidé myslí, že stejně nic nemůžeme ovlivnit, že velcí hráči rozhodují bez nás a jsme řízeni zvenku většinou Spojenými státy. Podle Jandy je důležité monitorovat údajně proruské weby, upozorňovat na ně a ptát se, proč dané dezinformace zveřejňují.

ParlamentníListy.cz je potřeba studovat, jak fungují, strašil přítomné Janda

„Z našeho pohledu je velmi důležité sledovat fungování webu ParlamentníListy.cz vzhledem k tomu, že ho velká část seriózních politiků vnímá jako standardní komunikační kanál, přestože tam můžeme vidět konkrétní konspirační či prokremelské hlasy, kterým je dáván velký prostor. My neříkáme, že by měla být svoboda projevu omezena, to v žádném případě. Pouze říkáme, že je třeba sledovat, kdo má kterou agendu, a pokud z konkrétního webu vychází téměř vždy, že Ruská federace to dělá vždy dobře a Západ to dělá vždy špatně, je třeba si to říct nahlas. V případě ParlamentníchListů.cz samozřejmě vnímáme i to, že dávají prostor západním hlasům, což je stabilní technika, jak vytvořit dojem, že jste seriózní médium. ParlamentníListy.cz je třeba pečlivě studovat, jakým způsobem fungují, protože různé konspirační hlasy víceméně vyrostly na tomto webu,“ řekl Jakub Janda.

Schytal to i prezident Miloš Zeman, který se podle Jandy pravidelně vymezuje vůči našim nejbližším spojencům. „V případě amerického velvyslance zvolil jednu z nejtvrdších variant, jak se vůči němu vymezit. Podle nás je třeba sledovat, co přesně prezident republiky říká nejen v českých médiích, ale třeba v ruskojazyčných médiích. Například prezident využil ruskou lživou dezinformaci o tzv. jazykovém zákoně na Ukrajině,“ sdělil Janda.

Během následné diskuse po úvodních příspěvcích vystoupil z publika Karel Schwarzenberg. „Samozřejmě nejen Česká republika je cílem ruské propagandistické ofenzivy. Ta je ovšem mnohem inteligentnější, rozmanitější a zajímavější, než byla sovětská propaganda. Soustředí se v různých zemích na různá témata, což je docela zajímavé. V Německu jde hlavně o argumentaci kolem toho, aby udrželo hospodářskou spolupráci s Ruskem. V Nizozemsku se zase šíří, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili Ukrajinci, a tudíž tak pracují na tom, aby Nizozemsko hlasovalo proti asociační dohodě, což je velice nebezpečné. U nás skvěle využili uprchlickou záležitost. Zeman a Fico proti tomu brojí tak, jako by šlo o bezprostřední nebezpečí a velké islámské armády stály kousek od nás,“ sdělil Schwarzenberg.

Ivan Gabal konstatoval, že Rusko vytváří chaos. „Na Ukrajině chtěli vytvořit Novorusko a dopadlo to jako vždycky, vytvořili chaos. My to musíme řešit, tak nám říkají, že jsme fašisti a další plky. Další věc je Sýrie. Rusko v Sýrii svým chováním naplňuje znaky kroků k rozpoutání třetí světové války. Rusko nekontroluje samo sebe, a to je problém,“ míní Gabal.

Když mluvíte o mediální válce, uvádějte i druhou stranu, vstoupil do debaty proruský aktivista

O diskusní příspěvek se přihlásil také proruský aktivista Alexandr Barabanov. Panelisté však dávali od samého počátku najevo, že ho neberou příliš vážně. „O celou situaci s mediální válkou jsem se začal zajímat v momentě, kdy pod okny mého bytu v Kyjevě začal řádit Majdan. Moje rodina bydlí v Kyjevě po pět generací, takže jsem všechno sledoval z okna vlastního bytu. Když mluvíte o mediální válce, uvádějte i druhou stranu. Říkejte, kolik neziskovek je v Rusku financováno ze Západu. Když mluvíte o imperiálních zájmech a rozšiřování Ruska, mluvte zároveň i o tom, jak se rozšiřuje NATO. Nejsme svědky ruské ofenzivy, ale ruské obrany,“ sděloval Barabanov, kterého drobně přerušil hlasitý smích z publika. Přerušit se ale nenechal a dále nepřímo obvinil Schwarzenberga, že při svých návštěvách na Majdanu řečnil a nevadilo mu, že tam vlály fašistické vlajky.

Lidovecký poslanec Gabal se v závěru znovu vrátil k myšlence, že existuje snaha odstranit Sobotkovu vládu. „Pokud jde o sankce, existuje scénář na shození současné vlády v Praze, nastolit vládu ochotnou sehrát roli proruského koně a nabourat v sankcích EU,“ sdělil Ivan Gabal. Abychom se prý preventivně zajistili proti ruským plánům, bude tudy možná muset projíždět více amerických vojenských kolon. „A poslední věc, skutečně si myslím, zda současná ruská komunikace neukazuje to, že se blížíme do velké války,“ dodal poslanec a zcela závěrem zmínil, že Václav Havel coby prezident nastavil tak vysoký standard globální a státnické politiky, že přiblížení se k tomuto standardu je nesmírně obtížné.

Těsně před koncem se o slovo znovu přihlásil Karel Schwarzenberg. Vyjádřil se k obvinění Barabanova, že na Majdanu řečnil pod banderovskými vlajkami. „Těch červenočerných vlajek tam několik bylo, to je pravda, ale když je na demonstraci zhruba pět set tisíc lidí, tak asi nějaké procento v tom jsou magoři, volové, extremisté atd. Při spontánní akci se něco takového vždycky stane,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…