Lavrov hovořil, Lipavský odešel. Zůstal referent přes dezinformace, vzkázal

30.11.2023 18:17

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) prohlásil, že Západ vede proti Rusku hybridní válku a Evropskou unii označil za agresivní geopolitický projekt. Kvůli účasti ruského zástupce na summit OBSE nedorazilo několik delegací včetně Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na zasedání byl, při projevu Lavrova ale spolu s jinými státníky sál opustil.

Lavrov hovořil, Lipavský odešel. Zůstal referent přes dezinformace, vzkázal
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Poté, co Lavrov potvrdil, že se zúčastní zasedání OBSE v severomakedonském Skopje, svoji účast odřekli zástupci pobaltských států, Litvy, Estonska a Lotyšska. Později se k nim připojil i polský ministr zahraničí Szymon Szynkowski. Ten prohlásil, že Rusko je agresorský stát odpovědný za válečné zločiny, a proto by se jeho zástupce neměl účastnit schůzky organizace zaměřené na budování míru a bezpečnosti.

„Sdílíme tento postoj [s pobaltskými státy], domníváme se, že přítomnost ruského ministra zahraničí u stolu organizace, která má budovat mír a bezpečnost v Evropě, nelze ignorovat,“ uvedl Szynkowski podle informací serveru Novinky.cz.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský předem prohlásil, že do Skopje odcestuje, ale nebude se účastnit ničeho, co by mohlo dát legitimitu ruské agresi na Ukrajině. Lipavský nakonec situaci vyřešil tak, že při projevu Lavrova spolu s dalšími státníky sál opustil. Jako českého zástupce poslal zmocněnce pro dezinformace.

„Česká delegace projev ruského ministra zahraničí poslouchala v zastoupení referenta, který má na starosti dezinformace,“ uvedlo české ministerstvo zahraničních věcí, jak informuje CNN Prima News.

„Projev ruského ministra zahraničí jsem si ve Skopje neposlechl. Považoval jsem za přínosnější, aby byl v tu chvíli v sále náš kolega, který má na starosti monitoring dezinformací,“ napsal Lipavský na síti X.

Evropští ministři zahraničí byli ve svých projevech vůči Rusku velmi tvrdí a poukazovali zejména na to, že Ruskou svojí útočnou válkou proti Ukrajině porušuje mírové principy OBSE. Shovívavější zůstal podle očekávání maďarský ministr Péter Szijjártó, který opakoval, že je třeba jednat o míru a řešením konfliktu není dodávání dalších zbraní na bojiště.

Samotný Lavrov ve svém projevu útočil na Západ a Evropskou unii. „Spojené státy a jejich evropské satelity ve snaze srazit ruskou ekonomiku uvalily na Rusko tisíce sankcí, čímž ukončily širokou praktickou spolupráci mezi Východem a Západem v našem kdysi společném regionu,“ prohlásil Lavrov.

Západ podle něj vede hybridní válku proti Rusku a další obětí této domnělé války se prý může stát Moldavsko. EU je podle něj agresivní politický projekt a samotná OBSE je prý v „žalostném stavu a její vyhlídky zůstávají nejasné“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…