Le Penová nebo Macron? Tento pán je může přeskočit oba. Seznamte se s kandidátem francouzských komunistů

14.04.2017 9:17

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se zamýšlí nad nadcházejícími francouzskými volbami. Ukazuje na krajně levicového kandidáta Jeana-Luca Melenchona, kterého podporují francouzští komunisté. Odehraje se nakonec ve Francii souboj krajní levice s krajní pravicí v osobě Marine Le Penové?

Le Penová nebo Macron? Tento pán je může přeskočit oba. Seznamte se s kandidátem francouzských komunistů
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

23. dubna se ve Francii odehraje první kolo prezidentských voleb, a pokud v něm žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, odehraje se 7. května kolo druhé, v němž se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. Velké šance na postup má krajně pravicová politička Marine Le Penová, kterou podporuje až 25 procent voličů, což by jí na postup do druhého kola mělo stačit. Otázkou je, co se stane v kole druhém.

„V minulosti se vždy proti krajnostem vytvořil společný hlasovací blok. Příznivci Fronte National si dělají naděje, že exkomunikace nacionalistů skončila tím, že se Marine distancovala od excesů svého otce. Preference Le Penové se dlouhodobě pohybují kolem 25 %, což jí dává poměrně velkou naději na postup do druhého kola voleb. Boduje zejména u mladých voličů z menších měst. Navíc svůj nacionalismus zakrývá i řadou sociálních slibů. Ale nedávno připomněla, o čem její hnutí je, když popřela zatýkání Židů v Paříži v roce 1942,“ píše Dolejš v textu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz.

Celý komentář naleznete zde

Otázkou zůstává, kdo stane ve druhém kole proti Le Penové. Dnes se nejčastěji hovoří o středolevém kandidátovi Emmanuelu Macronovi. Dlouho favorizovaný kandidát pravice se totiž propadá v důsledku aféry proplácení své manželky ze státních peněz, přičemž není jasné, za co peníze přesně dostávala. A co čistě levicoví kandidáti?

Voliči se mohou rozhodnout mezi Benoitem Hamonem, bývalým ministrem školství, a Jeanem-Lucem Melenchonem. Zatímco popularita Hamona dnes není nijak slavná, Jean-Luc Melenchon stoupá.

„65letý Melenchon je bývalý socialista, který je předsedou nového subjektu Parti de gauche (založené 2009). Má podporu i od francouzských komunistů a řadí se k evropské levicové frakci GUE/NGL. Ještě v únoru byl Melenchon až na pátém místě s 12 %, jeho preference ale aktuálně rostou a vynesly ho nyní s 18 % na již třetí místo (dle agentury Kantar Sofres OnePoint). Nadšení levicového voliče se tedy zjevně začíná přelévat od Hamona k Melenchonovi. Boduje svými show na vlastním YouTube kanálu, kde nabízí jak 32hodinový pracovní týden, tak třeba legalizaci marihuany. Po TV debatě 4. dubna byl nejlépe hodnoceným řečníkem,“ píše Dolejš.

Melenchon se teoreticky může stát protiváhou Le Penové, byť Dolejš uznává, že jde jen o teoretickou úvahu, protože kandidáti levice nejsou po letech vlády nepopulárního levicového Francoise Hollanda v právě nejvýhodnější pozici. Důležité podle Dolejše bude, zda zvítězí proevropský, či protievropský kurs. Pokud zvítězí nacionalisté, bude se Evropa vracet do své nebezpečné minulosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …