Legitimace redaktora ČT může stát policistu místo. Natáčelo se u vil vlastněných Rusy

12.07.2022 21:59

Policista bezdůvodně legitimoval reportéra České televize Jiřího Hynka uprostřed natáčení reportáže o pražských vilách vlastněných Rusy. Nyní je proti policistovi vedeno kárné řízení a hrozí mu až propuštění ze služebního poměru.

Legitimace redaktora ČT může stát policistu místo. Natáčelo se u vil vlastněných Rusy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova zpravodajství České televize

„S policistou bylo zahájeno kázeňské řízení, které doposud nebylo ukončeno,“ prohlásila pro Novinky.cz mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Policistovi prý hrozí kázeňský trest nebo i propuštění.

Redaktor ČT Jiří Hynek v červnu natáčel reportáž o vilách vlastněných Ruskem v pražské Bubenči. Šlo o vily, které ruští majitelé pronajímaly firmám bývalého vysokého armádního velitele a jednoho ze zakladatelů Strany práv občanů – Zemanovců (SPOZ) Zdeňka Zbytka.

Poté, co redaktor zvonil na některé z vil, kde mají Zbytkovy firmy sídlo, dorazila na místo policie. „Přiběhli za námi dva rozzuření policisté, kteří chtěli, ať se okamžitě legitimujeme,“ popsal incident Hynek s tím, že policisté jednali arogantně.

Policisté byli z útvaru Ochranné služby Policie ČR. „Nacházíte se u námi chráněného objektu podle paragrafu 63, odst. 2, písmena c, d, i, l zákona o policii,“ uvedl policista jako důvod legitimace. Hynek se totiž prý nacházel u ruského kulturního centra.

„Ruské kulturní centrum jsme nenatáčeli ani z dálky,“ uvedl ale redaktor. Navíc ruské kulturní centrum nepatří mezi objekty chráněné policií. Tam podle usnesení vlády spadají sídla českých státních orgánů a institucí (např. prezidenta, vlády, ministerstev nebo Ústavního soudu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…