Lékař Hnízdil: Musíme úplně změnit systém. Ale ne tak, jak radí Janeček

08.05.2013 18:24

UVNITŘ VIDEO Lékař Jan Hnízdil, který je známý svou velmi ostrou charakteristikou politiků a vrcholových manažerů, je pro řadu lidí, kteří s ním chtěli spolupracovat, zřejmě tvrdým oříškem. V minulosti odmítl podnikatele Andreje Babiše, před několika měsíci i bojovníka proti korupci Karla Janečka. Jeho projekt Vlny evoluce dokonce přejmenoval na Vlny EGOluce.

Lékař Hnízdil: Musíme úplně změnit systém. Ale ne tak, jak radí Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Nejprve je třeba připomenout, že Vlny evoluce byly projektem za obnovu hodnot.

„Cílem pozitivních vln je rozproudit celospolečenskou diskuzi o společnosti, o hodnotách, o životním smyslu každého z nás. Naším přáním je, aby se lidé zamysleli nad současným stavem společnosti, nad krizí hodnot, která u nás panuje. Naší vizí je spravedlivější svět, ve kterém lidé jednají v zájmu celku a tedy i ve svém vlastním. Žijeme v bohaté společnosti, v historicky ojedinělé době, v procesu informační revoluce. Potenciál rozvoje je pro většinu z nás těžko představitelný. Stačí zodpovědná trocha od každého k tomu, abychom se vymanili z kleští negací, skepse a apatie a abychom téměř všichni mohli říci, že žijeme hodnotné a kvalitní životy,“ uváděl známý podnikatel a bojovník proti korupci Karel Janeček v dopise veřejnosti, kterým svůj projekt představoval.

Objel s ním úspěšně řadu českých měst, a tak není divu, že se snažil i o to, přizvat zajímavé hosty. Když se jeho Vlny evoluce objevily v pražské Lucerně, dostal pozvání také Jan Hnízdil (spolu s ním ale třeba i Václav Cílek, buddhista a podnikatel Libor Malý či Aneta Langerová). A i když se Jan Hnízdil vyjádřil, že tam šel s velkým očekáváním, nakonec byl zklamaný.

Spíš jde o EGO…

„Dozvěděl jsem se o projektu z tisku a pochopil jsem snahu Janečka probudit lidi. Že je potřeba začít budovat společnost novou. Lucerna byla nabitá, bylo tam dva a půl tisíce lidí. Lidé přišli s úžasným nadšením a očekáváním na besedu o hodnotách, co dál. A Karel Janeček vstal a začal mluvit. A vedl dvouhodinový monolog o sobě, o svém projektu Vlny evoluce, báječném novém volebním novém systému atd. Od té doby jsem tomu projektu začal říkat Vlny EGOluce. Kdybych neseděl na pódiu, tak jsem odešel. S ostatními přizvanými hosty jsme se shodli na tom, že jsme tam vlastně byli spíš jen jako kulisa. Řekl jsem těm pořadatelům to, z čeho jsem byl velmi zklamán, napsal jsem to následně i v jednom svém blogu. A pochopil jsem, že tudy cesta nevede,“ říká lékař na videu na serveru YouTube, které zhlédlo již více než 10 tisíc lidí.

Toto vyjádření pochopitelně Karla Janečka nepotěšilo. "Dostal jsem to 25. prosince, kdy ten blog, tuším, vyšel, jako dost nepříjemný dárek k Vánocům. Opravdu mě to mrzelo, pan Hnízdil se mi později omluvil. Ovšem když jsem vyjádřil názor, že by ta omluva měla být také veřejná, alespoň formou blogu, řekl, že to pro něj skončilo a že se tím už nechce a nebude dál zabývat," reagoval pro ParlamentníListy.cz Janeček. Jak důkaz svého tvrzení pak upozornil na to, že další účastník onoho večera, Václav Cílek, dokonce natočil také video, které je dostupné na serveru YouTube. Celou situaci v něm prezentuje vlastním pohledem.  

Nicméně spor je v tuto chvíli již starý několik měsíců, a tak už zřejmě nemá velký smysl se k němu vracet. Toho si jsou vědomi asi všichni účastníci, i když určitý trn mezi nimi zřejmě zůstal.

Po čase k tomu řekl Jan Hnízdil toto: "Pan Janeček mne pozval do Lucerny na poslední akci Pozitivní evoluce. Před tím jsme se sešli jen dvakrát, krátce. Nakazil mne optimismem a snahou přispět ke změně poměrů v naší zemi. Do Lucerny jsem šel, stejně jako několik tisíc dalších, s velkým očekáváním. Předpokládal jsem, že se bude konat otevřená diskuze, za účasti pana Václava Cílka, pana  Libora Malého, paní Tanii Le Moigne a dalších. Nakonec to pro mne bylo velkým zklamáním. Následné vyjádření na adresu Pozitivní evoluce, odvysílané Igorem Chaunem, v němž jsem ji označil za 'Pozitivní egoluci', odpovídalo tomu, že jsem zklamání neunesl. Ta slova byla zbytečná. Měl jsem mlčet. Beru si ponaučení. Panu Janečkovi jsem se omluvil."

Janeček umí podle Hnízdila nadchnout a strhnout. "Jeho aktivity v rámci Nadačního fondu proti korupci (NFPK) proti amnestii, propojování občanských iniciativ..., jsou cenné. Jiným aktivitám (D. Rath, D. Landa) nerozumím. Rozhovor v  ČT24 (též na blogu www.aktualne.cz), kdy vyslovil důvěru panu Miloši  Zemanovi, mi vyrazil dech. Pánové Zeman a Klaus jsou duchovní otcové mravního rozkladu. Panu Zemanovi nevěřím ani slovo. Není důležité co říká, ale co udělal a dělá. Je za ním oposmlouva, akce Olovo, Gross, Ślouf... Je mistr populismu a manipulace. Když je národ zděšený amnestií, řekne, že s ní nesouhlasí, když se mu hodí vystoupit proti korupci, pochválí NFPK, vyvěsí vlajku EU... Pan Janeček má právo vyslovit panu Zemanovi důvěru. Možná si ale úplně neuvědomuje, že lidé vkládají velké naděje a důvěru do 'Pozitivní evoluce', kterou  reprezentuje a symbolizuje. Takové zahrávání si s důvěrou je nešťastné. Věrohodný je pro mne takový člověk, který neslibuje jednoduché recepty, třeba v podobě (asi také důležité) změny volebního systému, ale obrací pozornost lidí k nim samotným. Změna společenských poměrů podle mého názoru nenastane shora - od politiků, ale jedině zdola, spontánní aktivitou každého občana. Pokud k tomu přispěje 'Pozitivní evoluce', budu jen rád," shrnul pro ParlamentníListy.cz Jan Hnízdil.

Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce

Lékař Jan Hnízdil je v každém případě osobností s dost netypickými názory a za to si ho řada lidí váží. Snaží se o celostní léčbu pacientů, také se zabývá důvody toho, proč jejich těla stůňou. Přiznává, že tak jak však dříve nerozuměl stonání svých pacientů, tak nechápal vystupování a názory politiků.

Hnízdil připomněl, že toto téma už bylo odborně probádáno. „Ti autoři, z nichž jeden je psychiatr, totiž exaktním způsobem zjistili, že mezi politiky a vysokými manažery je víc psychopatů než ve federální americké věznici. Jsou dokonale oblečení, ale jsou to bestie. Nejsou to sice nemocní lidé, ale chybí jim kus mozku, což doložila i magnetická rezonance. Chybí jim totiž mozková centra rozhodující pro svědomí, soucit, zodpovědnost a spolupráci. My už víme, jak se chovat k někomu, komu se třeba v prenatálním období nevyvine oko, noha, ruka, ale nechápeme to, že se někdo může narodit se zmrzačeným charakterem. On se podle toho chová, my se divíme a také on se diví. O emocích sice umí mluvit, ale neprožívá je. Naučí se je třeba používat, ale nezná jejich obsah,“ připomíná závěry jedné z odborných prací Hnízdil. A jak již před časem sám dodal, zcela se s těmito poznatky může ztotožnit.

Podle něj to vše ale není problém těch psychopatů, ale systému. „Je postavený na dravosti a bezohlednosti, vyčerpávání přírodních zdrojů. Ten systém je celý patologický a přitahuje tento typ osobností. Pokud tu někdo říká, že naše demokracie je ohrožena, říká hloupost. Ona totiž neexistuje a tak ohrožena být nemůže. Vládne nám skupina, dosazená díky lidem v pozadí, se svými vlastními finančními a sobeckými zájmy. A tomu se dnes už říká oficiálním názvem patokracie. Proto vidíme v politice hysterky, bájné lháře, kleptomany, narcisy, megalomany – to je pastva pro specialisty, ale hrůza pro občana,“ konstatuje Hnízdil v dalším videu, které bylo pořízené v polovině prosince loňského roku.

Podle něj v tom je ten zásadní problém – protože tito lidé generují obrovsky negativní energii. „A i když je vidíme někde v televizi a vypneme si zvuk, tak při delším působení z toho onemocníme. Jsou to přitom oni, kdo nám vytváří zdravotnický systém. A my z těch politiků stůněme. Víme, že léčit se má sice ten systém, ale ten to neudělá. Takže musíme začít od sebe,“ vyzývá Jan Hnízdil.

Nechci bojovat s politiky, ani politikou, důležité je umět to odmítnout

Upozorňuje i na to, že každý příchází na svět s určitým vkladem – nejen tělesným, ale i charakterovým. Ten se může, ale nemusí, rozvinout. Záleží na podmínkách, v kterých vyrůstá.

„Já nechci bojovat s politiky, ani s politikou. Důležité by pro nás mělo být se naučit ty věci správně pojmenovat, identifikovat a odmítnout. To můžeme všichni a pak nám nemohou škodit,“ uzavřel Hnízdil na druhém videu, které shlédlo na YouTube přes 56 tisíc lidí.

Poprvé v životě využil právo nevolit – při přímé volbě prezidenta

Jan Hnízdil se před časem vyjádřil pro ParlamentníListy.cz také k dění kolem první přímé volby hlavy státu. Podle něj velkým problémem této volby bylo to, jak se oběma mužům, kteří stáli ve finále, podařilo nebezpečně rozdělit společnost.

„Rozpoutali něco, co bude velmi těžké napravovat. Vždyť ti lidé se nenávidí a bojují proti sobě i v rodinách, pokud se neshodnou na kandidátovi, kterého chtějí oni, obrovská nenávist kvůli tomu vzniká i na dalších místech, na pracovištích. Když jsem v minulosti hovořil o tom, že Václav Klaus je prezidentem negativních emocí, který staví pouze na tom, že svými názory provokuje a rozděluje občany na různé tábory, pak jdou ti dva pánové, kteří se ucházejí o Hrad, v jeho šlépějích,“ konstatoval dál Jan Hnízdil. Jak dodal, to, co vzniká na základě negativních emocí, s sebou podle něj s velkou pravděpodobností nemůže ani nic dobrého přinést.

Nechtějme prezidenta negativních emocí, říká lékař

Hnízdil byl v určité době za svoji kritiku exprezidenta Václava Klause považován „za nepřítele státu“. Uvedl totiž mimo jiné také na jeho adresu to, že (Klaus) dokáže mistrně manipulovat a odvádí pozornost od zásadních problémů.

„Nikdy se nevyjádřil ke korupci, odmítá ničení životního prostředí, ubývání energetických zdrojů, vytváří vnějšího nepřítele z ekologů, občanských iniciativ, EU či pravdoláskařů a vede s nimi pak nesmiřitelný boj. Slabé a vystrašené lidi tím uklidňuje, zbavuje zodpovědnosti za sebe samotné a dnešní svět, což mu přináší vysokou popularitu,“ reagoval například Hnízdil směrem ke Klausovi.

Ovšem v souvislosti s přímou volbou nového prezidenta pro ParlamentníListy.cz pak ještě upozornil na to, že lidé najednou v souvislosti s přímou volbou u nás ztrácejí zdravý rozum, soudnost a čekají na nějakého spasitele.

„To je mýtus. Tento současný politický systém končí. Ovšem pokud ve společnosti vládnou lidé na základě strachu a již zmiňovaných negativních emocí a jedinci se nepokusí to změnit, pak bude současný stav nemocné společnosti ještě dál nějaký čas pokračovat,“ obává se Hnízdil.

Reforma systému možná není. Musíme měnit hodnoty

Současný systém nazývá Jan Hnízdil liberálně tržním modelem. A zdůrazňuje, že podle něj nepotřebujeme reformu tohoto modelu, ale zcela nový hodnotový systém.

„Půjde o zásadní změnu myšlení, vnímání a způsobu života. Nahrazení extenzivního ekonomického růstu vnitřním kulturním a sociálním rozvojem,“ uzavřel jedno ze svých vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Kdo je Jan Hnízdil?

Jan Hnízdil je internista a rehabilitační lékař (*1958), který se věnuje komplexní, psychosomatické medicíně. Působí v Centru komplexní péče v Dobřichovicích. Zároveň se mu přisuzuje název „politizující lékař“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…