Lékař: Muž, 35. Málem zemřel na covid. A nám došlo...

13.01.2021 8:07

Lékař Jiří Sagan má za to, že vrchol další vlny epidemie teprve přijde a nebude to snadné. Denní nárůsty počtu pacientů mu nedělají radost. Obává se toho, aby nemocnice skutečně nezkolabovaly. Poté promluvil o lidech, kteří věřili, že covid nedostanou, případně, že to je jen „chřipečka“, a teď leží na JIPkách a zpytují svědomí.

Lékař: Muž, 35. Málem zemřel na covid. A nám došlo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Vedoucí lékař JIP Infekční kliniky FN Ostrava Jiří Sagan v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prozradil, že ve Fakultní nemocnici Ostrava na jeho oddělení je v tuto chvíli asi 190 pacientů s nemocí covid-19 a z toho je asi 40 na JIP. „Řádově je to o stovky pacientů více než na podzim."

Počítá s tím, že vrchol této vlny epidemie ještě teprve přijde. „Čísla okolo 17 tisíc (nově diagnostikovaných za den) jsou pro nás opravdu alarmující. Myslím si, že ještě pořád je před námi velký kus práce,“ řekl Sagan.

V tuto chvíli neumí říct, kdy se nemocnice definitivně zahltí. Doufá, že se to nestane.

Skutečností však je, že na 350 pracovníků nemocnice je v pracovní neschopnosti a z toho dvě třetiny lidí ve spojitosti s koronavirem. „To je pro nás samozřejmě alarmující. Ale díky tomu, že se velká část našeho personálu promořila a už u nich covid proběhl, tak doufáme, že to zvládneme. Velká část personálu sice ještě nedostala to onemocnění, ale hlavně dostala vakcínu,“ ocenil Sagan.

Na covid umírá asi 70 procent pacientů, kteří se dostanou na JIP.

„My jsem měli pacienta - 35 let v plném zdraví  - s oboustranným zápalem plic, který to jen tak tak zvládnul. V tu chvíli jsem začal já i kolegové přemýšlet, že to může potkat i nás a že ten průběh nemusí být jednoduchý,“ uznal Sagan.

Někteří pacienti, kteří leží na JIP, zpytují svědomí. Často prý totiž tito lidé věřili, že covid nedostanou, a když už ho dostanou, tak bude mít lehký průběh. A až na JIP tito lidé zjišťují, jak moc se pletli.

Naději na změnu vidí Sagan právě v očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…