Lékaři by mohli opět protestovat kvůli nízkým platům

20.04.2012 16:35

Lékařský odborový klub (LOK) uvažuje o další vlně protestů lékařů, v úterý se o nich bude radit na celorepublikovém sněmu. Agenturu Mediafax o tom v pátek za LOK informovala Veronika Pešková.

Lékaři by mohli opět protestovat kvůli nízkým platům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Protesty jsou podle LOK potřeba proto, že ministerstvo zdravotnictví odmítá plnit své závazky, kontrola skutečného stavu financí v nemocnicích neproběhla a legislativní kroky směřují proti zájmům a potřebám pacientů. "Snaha o vstřícnou a věcnou komunikaci bohužel nikam nevede," píše LOK.

Nedošlo ke slíbenému růstu platů

LOK dlouhodobě bojuje za navýšení mezd nemocničních lékařů a za reformu zdravotnictví. Částečně se mu povedlo uspět masivními protesty v rámci akce Děkujeme odcházíme na počátku minulého roku, kdy pět tisíc lékařů podalo výpovědi a nestáhlo je, dokud ministerstvo zdravotnictví jejich platy nezvedlo. Růst platů měli lékaři slíbený i na letošní rok, ovšem tady si doktoři stěžují, že k němu již nedošlo.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že aktuální úhradová vyhláška na navýšení prostor dává a je jen na nemocnicích, aby lékařům přidaly. LOK na to ovšem odpovídá, že platby nemocnicím prostě navýšení platů neumožňují. Spor měla vyřešit právě kontrola skutečného stavu toku peněz do nemocnic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…