Lékaři, odbory a ministr proberou rušení nemocnic

02.11.2012 6:33

Zástupci lékařů, jejich odborů, nemocnic, ministerstva, krajů a zdravotních pojišťoven se v pátek odpoledne sejdou na konferenci v Praze. Jednat by měli o plánovaném rušení nemocnic. Akci pořádá před svým víkendovým sjezdem Česká lékařská komora. Očekává se bouřlivá debata. Informuje ČTK.

Lékaři, odbory a ministr proberou rušení nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti zdravotnickým reformám před ministerstvem zdravotnictví

V Česku funguje 152 nemocnic. Všem ke konci roku vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče. Ministerstvo zdravotnictví chce nemocniční síť zeštíhlit, a to zhruba o 6000 lůžek. Zajistit to mají právě pojišťovny. S některými zařízeními nemají už novou dohodu uzavírat, u jiných se má upravit třeba nabídka či rozsah péče. Úplně skončit by brzy mělo 12 nemocnic. Dalších 18 by mělo dostat už jen střednědobou smlouvu.

Lékařská komora, odboráři, některé pacientské organizace i sdružení nemocnic tento záměr kritizují. Podle nich se zhorší dostupnost péče pro nemocné. Ministerstvo s tím nesouhlasí. Podle něj naopak lidé dostanou léčbu v moderně vybavených zařízeních. Odbory zdůrazňují i to, že kvůli útlumu celkem tří desítek nemocnic přijdou o práci stovky lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…