Liberec plánuje rozšíření protipovodňového varovného systému

25.12.2018 9:42

Liberec 25. prosince (ČTK) - Liberec připravuje rozšíření protipovodňového monitorovacího a varovného systému. Současný považuje za nedostatečný. Náklady odhaduje město na 9,5 milionu korun. Město se podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) pokusí na projekt získat evropskou dotaci, jež by měla pokrýt 70 procent nákladů.

Liberec plánuje rozšíření protipovodňového varovného systému
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

"Je potřeba se tomu věnovat, protože nikdy v uvozovkách nevíte, kdy to budeme potřebovat, a proto je lépe být připraven než nepřipraven," řekl Šolc. Za poslední léta největší škody v pátém největší městě republiky způsobily přívalové deště na konci července 2013. Zničen byl tehdy majetek za 58 milionů korun.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Varovný systém před povodněmi má Liberec od roku 2014. Tehdy ale bylo instalováno jen jedno čidlo vodní hladiny a deset bezdrátových hlásičů. "Stávající koncové prvky nejsou schopny podat relevantní verbální informaci obyvatelstvu v době mimořádných událostí," uvádí se v žádosti o dotaci. Liberec plánuje, že v rámci projektu by po města přibyla další čtyři místa k měření hladiny toků a o 119 se rozšířila síť bezdrátových hlásičů. Město je chce umístit zejména do rizikových oblastí. Zároveň by chtěla radnice nahradit devět zastaralých rotačních sirén, které jsou umístěné na hasičských zbrojnicích, za elektronické. Potřeba je také aktualizovat digitální povodňový plán a zlepšit i systém komunikace s občany přes sms zprávy, sociální sítě či e-maily.

V rámci projektu chce Liberec vytvořit i širší využití varovného systému. Obyvatele by měl varovat nejen před záplavami, ale třeba i před požáry, úniky nebezpečných látek, znečištění ovzduší či narušení dodávek pitné vody nebo elektřiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…