Liberecký kraj vyměřil Arrivě za problémy vlaků pokutu 815 tisíc

14.01.2020 14:54

Pokutu 815.000 korun vyměřil Liberecký kraj společnosti Arriva za problémy v železniční dopravě. Důvodem je nedodržení smlouvy, zejména nedodržování jízdních řádů. Firma ale měla problém i s nefunkčním odbavovacím systémem, informační systém ve vlacích byl ještě na začátku ledna v němčině.

Liberecký kraj vyměřil Arrivě za problémy vlaků pokutu 815 tisíc
Foto: O. Szaban
Popisek: Ještěd. Symbol Libereckého kraje

Na dotaz ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Vyjádření společnosti Arriva ČTK zjišťuje.

Vyměřená sankce se týká jen období od 15. prosince do konce loňského roku. Nemusí být konečná, některé problémy přetrvávaly i na počátku letošního roku. „Vlaky už mají informační systém v češtině, firma ale stále nemá nový odbavovací systém,“ řekl Sviták. Po nedávném jednání v Liberci přitom sliboval ředitel Arrivy Daniel Adamka, že do 15. ledna bude ve vlacích nový odbavovací systém, stejný, jaký používají České dráhy.

Arriva v Libereckém kraji od poloviny prosince zajišťuje rychlíkové spoje z Tanvaldu na Prahu a z Nového Boru na Kolín, které objednává Ministerstvo dopravy. Zajišťuje i regionální vlaky z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem.

Problémy byly zpočátku s velkým zpožďováním spojů, to se ale postupně zlepšilo. Podle informací společnosti Korid LK, která dopravu v kraji koordinuje, jezdilo už na počátku roku 90 procent vlaků dopravce na čas a průměrné zpoždění bylo pod dvěma minutami.

Arriva není prvním dopravcem, který dostal od Libereckého kraje pokutu za nedodržování smluv. Českým drahám vyměřil kraj v roce 2014 sankce za bezmála 27 milionů korun. Spor dokonce mířil k soudu, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně a České dráhy za pochybení zaplatily zhruba sedm milionů. Za nedodržování jízdních řádů nebo nasazování starších autobusů pokutoval Liberecký kraj i autobusové dopravce. Pokuty za více než milion korun dostaly BusLine nebo ČSAD Liberec, téměř 370.000 korun musela za prohřešky zaplatit firma ČSAD Česká Lípa.

O sankcích vůči společnosti Arriva vlaky bude v únoru rozhodovat i Zlínský kraj. Především v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu nabírala část spojů dopravce zpoždění desítky minut a společnost řešila i v tomto regionu problémy s odbavovacím systémem.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…