Lidé málo recyklují. Na skládkách končí desítky kilogramů rtuti ze zářivek

16.09.2012 18:05

Od září z rozhodnutí Evropské unie musí české domácnosti nahradit klasické žárovky těmi úspornými. Lidé ale úsporné zářivky, které obsahují malý podíl rtuti, nejsou zvyklí recyklovat. Znamená to, že v popelnicích končí ročně i desítky kilogramů jedovaté rtuti. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Lidé málo recyklují. Na skládkách končí desítky kilogramů rtuti ze zářivek
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

 

Až 60 procent úsporných žárovek nekončí na recyklačních linkách. "To představuje značnou ekologickou zátěž více než tisíce tun směsi skla, plastů, kovů a hlavně zhruba 75 kilogramů toxické rtuti ročně," konstatoval Radoslav Chmela ze společnosti Ekolamp.

"Pokud by se toto množství dostalo do přírody, mohlo by znečistit vodu v objemu více než jedné vodní nádrže Lipno nebo téměř 80 Máchových jezer," dodal Chmela. A upozornil, že rtuť ze zářivek je nutné recyklovat, přestože v jedné úsporné zářivce jí je pouze asi dva až pět miligramů.

"Zářivku je potřeba považovat za elektroodpad, který do komunálního odpadu nepatří. Rovněž mobily, počítače nebo televize obsahují toxické látky, které musí být odborně recyklovány," připomněl Chmela.

Nejvíce recyklují Pražané

Přestože je v republice už více než tři tisíce sběrných míst, lidé zatím k recyklaci odevzdávají málo úsporných zářivek. Použitou "úsporku" přitom musí převzít i každá elektroprodejna.

Nejvíce zářivek v přepočtu na jednoho obyvatele odevzdali lidé za loňský rok v Praze. Nejméně se třídilo v Libereckém a Karlovarském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…