Lidé na Zlínsku se po výbuchu vrátili domů, báli se o zvířata

05.12.2014 18:55

„Zvířata jsou docela v dobrém stavu, jen kráva mi přijde vyděšená," řekla dnes ČTK Věra Pavelková z Lipové, která hned po příchodu domů šla do hospodářských stavení. Odloučení zvládla i koza, kačeny a slepice. „Doufám, že už nikdy na tak dlouho nepůjdeme pryč, jsem ráda, že jsem konečně doma. Je to náročné na psychiku, pořád jsme čekali, co bude," uvedla žena, která i se svou matkou strávila dvě noci v luhačovickém penzionu.

Lidé na Zlínsku se po výbuchu vrátili domů, báli se o zvířata
Foto: HZS Zlínského kraje
Popisek: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad

Měla to štěstí, že za její krávou stejně jako za několika dalšími zvířaty v obci mohl ve čtvrtek za doprovodu policie přijít člověk, který se alespoň základně o zvíře postaral. Jiní lidé se o své domácí mazlíčky postarat nemohli, tři dny měl v kotci zavřeného psa například Roman Vašička. „Chápali jsme, že jde o člověka, ale měli jsme o zvířata strach. Někdo měl zařídit, abychom tam mohli jít, nebo někdo jiný. Pro nás je to člen rodiny," uvedl.

Lidé z obce se nyní bojí, co bude dál. Podle Vašičky někteří už částečně rezignovali. „My s tím nic nezmůžeme, každý si o tom myslíme svoje," podotkl. Neví však o nikom, kdo by z Lipové kvůli problémům chtěl odejít. „My jsme Valaši, máme tady kořeny," podotkl.

Obyvatelé obce v sousedství Vlachovic však nechápou, jak se výbuchy mohly stát. „Tolik let to tady bylo, však manžel tam dělal. Jsem rodačka, je mi 73 let, a nikdy se nic podobného nestalo. A nyní dvakrát," uvedla Josefa Paurová. Podle jejího muže Ladislava byl areál špatně zabezpečený. „Lidé tam chodili na hřiby, oplocení bylo roztrhané. Žádná zodpovědnost, to je chyba," poznamenal.

„Jsme už 'na nervy', lidi jsou naštvaní, hlavně na ty nahoře," postěžovala si další obyvatelka obce, která litovala také pokažené předvánoční atmosféry.    Zástupci obou obcí budou nyní zjišťovat, jaké škody evakuace lidem přinesla. „Budu obcházet všechny domácnosti, uvidíme," řekla dnes ČTK těsně po ukončení evakuace starostka Haluzic Stanislava Zvonková. V obci žije asi 80 obyvatel, v Lipové je jich přes 300.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…